Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den.
Snažím se pochopit defivaci funkce a narazil jsem na věc, které až tolik nerozumím, proto bych byl rád, kdybyste mi ji pomohli objasnit.
Řekněme, že mám funkci y = x^3 - 2. Vím, že derivace této funkce je 3x^2, tz. dokážu to spočítat jak podle vět o derivacích nebo i přes limitu, ale přesto bych potřeboval trochu objasnit, proč do limity nedosazuji takto
, ale takto
, tz. není mi jasné, proč je f(x_0 + h)=(x + h)^3 - 2 namísto f(x_0 + h)=(x^3 - 2 + h). Představuji si to tak, že vezmu funkční hodnotu té funkce v bodě x a přičtu k ní nekonečně malé h ((x^3 - 2 + h))a od této hodnoty odečtu funkční hodnotu té funkce v bodě x (x^3 - 2). Nicméně to bych dospěl k výsledku
a to je očividně špatně.
Kde tedy dělám chybu? Děkuji za případné odpovědi.
Děkuji za odpovědi. Myslím, že jsem si nedostatečně uědomil tvrzení, které uvedl halogan a jarro, tz. že nesmím měnit funkční hodnotu funkce. Možná by mi také pomohlo, kdybychom ve škole rovnou psali
, ta konstanta se stajně v dalších úpravách vyruší (což je logické, když derivace konstanty je 0 - graf konstantní funkce je rovnoběžný s osou x a tg 0° = 0).
Tak jen pro kontrolu jestli to už nějak pobírám. Například funkce y = 2x^3 - x^2 má v bodě x limitu:
, po postupných úpravách, které tu rozepisovat nebudu, jsem se dostal k výsledku
, což je správně (alespoň tak soudím podle zavedených vzorců pro derivování, konkrétně podle vzorce x^n = nx^(n-1)).
Stránky: 1