Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 02. 2008 20:07

tomj
Zelenáč
Reputace:   

body polygonu

Zdravím. Mám pravidelný mnohoúhelník, zadanou velikost strany a počet stran a potřebuji vypočítat souřadnice všech jeho vrcholů. Vůbec nemůžu přijít jak na to, poradíte prosím někdo?

#2 07. 02. 2008 20:22 — Editoval jelena (07. 02. 2008 20:22)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: body polygonu

Neco mi rika, ze by to mohlo byt takto
vychazime z toho, ze pravidelny n-uhelnik muzeme rozdelit na n trojuhelniku rovnoramennych.

- vezmes si jeden rovnoramenny trojuhelnik, ve kterem znas zakladnu (zadana delka strany) a uhel u vrcholu - dopocitas ze zadani postu stran (360/n).

V tomto trojuhelniku urcis delku ramena. Tuto delku pak pouzijes jako polomer kruznice, na ktere budou lezet vrcholy mnohouhelniku.

Nakreslis kruznici s vypoctenym polomerem a stredem v pocatku souradnic a prvni vrchol (treba A) umistis na prunik kruznice s osou x. Souradnice bodu A jsou jasne (polomer, 0)

dalsi vrcholy se umistuji na kruznici otocenim o stredovy uhel (jak jsme dopocitali na zacatku. A jednotlive souradnice vypocitata jako:

x= polomer*cos(uhlu)
y=polomer*sin(uhlu)

velikost uhlu bude postupne pribyvat, az "obtocis" celou kruznici. 

Napis, jestli to melo nejaky rozumny smysl. Hodne zdaru :-)

#3 07. 02. 2008 22:46

tomj
Zelenáč
Reputace:   

Re: body polygonu

Supr hele hrozně si mi pomohla:) Jednoduchý a dokonalý, nechápu že mě to nenapadlo taky, celej den se s tim vymýšlim. Tak moc díky za pomoc:)))

Kondrova editace: oslovovat Jelenu mužským rodem mi připadá poněkud nevhodné ;)

Zápatí