Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je pravda, že množina {x náleží R^n : Ax=b}, kde A náleží R^(n x n) a b náleží R^n je uzavřená.
dobry den, vim ze toto tema jiz bylo uzavreno viz http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=15746, ale chtela jsem se zeptat, zda jeste nevite o nejakem jinem zpusobu, jak by se to dalo dokazat, pry to ma jit i jinak...lamu si nad tim hlavu uz tyden a opravdu me jiny zpusob nenapadl teda vlastne me nenapadl zadny, jelikoz ten s vetou o vzorech a obrazech ste mi poradili vy:) Omlouvam se, zda porosuji nejaka pravidla, ze uzavrene tema se nema, jiz otevirat nebo neco podobneho. Predem dekuji za pomoc
↑ sl:
Môžeme si zobrať kritérium uzavretosti: Množina M je uzavretá, ak obsahuje všetky svoje hromadné hodnoty. Dokážeme, že
sú uzavreté množiny. Potom ukážeme, že prienik dvoch uzavretých množín je uzavretá množina. Potom vezmeme
teda to bude uzavretá množina.
Vezmeme konvergentnú postupnosť
s limitou
. Platí
Keďže každý člen postupnosti je menší alebo rovný vektoru b, potom aj limita leží v M. Keby limita neležala v M, platilo by
. Potom by muselo byť
. Potom by však aj pre dostatočne malé kladné epsilon bolo
, čo je spor s definíciou hromadnej hodnoty, pretože by existovali členy
, ktoré neležia v
. Rovnako sa ukáže, pre druhú množinu.
Prienik dvoch uzavretých je uzavretá množina. Vezmime konvergentnú postupnosť
. Potom
a súčasne
. Keďže A,B sú uzavreté, tak obsahujú limitu
. Teda
. A máme to.
↑ Stýv:
Je to trochu scestné, čo píšem. Zmenil som
na
.
Alebo pokiaľ chceme, tak ukážeme, že každá z rovníc generuje uzavretú množinu, potom bude aj výsledok systému uzavretá množina. Je to podobné.
↑ Stýv:
Nemusíš sa ma vypytovať, i keď viem kam smeruješ. Ušetríme čas a priestor, ak ponúkneš aj ďalšie riešenie. Netvrdím, že moje je len jedno, no ja som sa rozhodol dokazovať takto.