Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 06. 2007 20:13

tgirl
Zelenáč
Reputace:   

Binomický rozvoj a komplexně sdružené číslo

Ahoj, matika není moje silná stránka a nemohu hnout s těmito příklady, můžete mi prosím pomoci?

Pátý člen binomického rozvoje (1 + i druhá odmocnina ze 3) to celé na 7, je roven???

Komplexně sdruženým číslem ke komplexnímu číslu z = 1 + i  to celé / i je jaké komplexní číslo?

Mám za to, že Zet s pruhem je číslo stejné s opačným znaménkem u imaginární složky, ale mate mě ten zlomek. Takže nevím jestli je správným výsledkem z s pruhem = 1 - i, a nebo z s pruhem = 1 - i to celé / - i.

Dva roky jsem matiku neviděla, teď to na poslední chvilku oprašuju a není to moc sranda)

Za případné řešení děkuju!!!!

#2 16. 06. 2007 20:48 — Editoval BrozekP (31. 08. 2010 15:03)

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Binomický rozvoj a komplexně sdružené číslo

EDITACE: původní příspěvek byl chybný, opraveno 16.6. přibližně ve 22 hodin.

Ad binomický rozvoj: pátý člen je
http://forkosh.dreamhost.com/mimetex.cgi?{7\choose{4}}(i\sqrt{3})^4=35\cdot9i^4=315.

Ad komplexní číslo:
Nech't x je libovolné komplexní číslo. Jako x s pruhem se značí komplexně sdružené číslo, které se od x liší znaménkem u imaginární složky.
Nejprve určíme hodnotu zlomku z=(1+i)/i. K tomu celý zlomek rozšíříme číslem sdruženým se jmenovatelem, tedy číslem i. Dostaneme z=(i-1)/(-1)=-i+1. Hledáme číslo se z sdružené, tím je i+1.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 16. 06. 2007 20:54

autocont
Reputace:   

Ohledně toho 2. příkladu, nejdříve si musíš zadaný zlomek upravit takovým způsobem, abys měla zvláš? část reálnou a část imaginární:

z= (1+i)/i
z= 1/i + i/i
z= 1+ 1/i

číslo komplexně sdružené (z s pruhem) k imaginárnímu číslu z je takové číslo, které má u imaginární části opačné znaménko, takže:
z s pruhem= 1- 1/i

#4 16. 06. 2007 20:56

autocont
Reputace:   

tak zase byl někdo rychlejší :o)

#5 16. 06. 2007 21:10

tgirl
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc, ten pátý člen bin. rozvoje jsem už zvládla, je to 315, sice mi to dalo, ale mám to))

A ten druhý chápu díky vám.

Ještě jednou díky!

#6 17. 06. 2007 09:58

autocont
Reputace:   

trigl
Prosím tě, říď se těmi výpočty Kondra- ja to mám úpně špatně!!!! Pamatuj- i nesmí být ve jmenovateli ( když tam je, zlomek se rozšiřuje číslem komplexně sdruženým se jmenovatelem, přesně tak, jak to udělal Kondr!!!). Moooc se omlouvám

Zápatí