Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, jsem student a musím říct, že pro mě ekonomie není moc silnou stránkou, potřeboval bych od Vás pomoc. Dostal jsem nějaké podklady a musím je vyřešit, Jak jsem, ale řekl vůbec tomu nerozumím, prosím o pomoc s těmito otázkami, keré zde níže uvedu. Děkuju Vám velice a přeji zbytek hezkého dne
otázky:
1.) Jestliže se nominální mzda zvýší o 10% a míra inflace je 7%, pak reálná mzda vzroste přibližně o
a) 10%
b) 1%
c) 17%
d) 7%
e) 3%
2.) O kolik procent se přibližně musí zvýšit nominální mzda, jestliže se reálná mzda má zvýšit o 5% a míra inflace je 2%
a) 7%
b) 5%
c) 3%
d) 2%
e) 1%
Děkuju moc a jestli ještě můžu poprosit o menší vysvětlení, vůbec to nechápu. A to jsem zkoušel dokonce i počítat pomocí jednoho vzorce, ale nevyšlo to.

Tak nejprve termíny. Inflace je zvýšení cenové hladiny. Na naší kupní sílu to má negativní vliv, můžeme si toho koupit méně.
Nominální mzdu vidíme na výplatní pásce. Reálná mzda reflektuje vliv inflace.
Příklady:
1) Pokud nám mzdu zvýší o 5 %, ale zároveň inflace bude 5 %, přibližně se nám "vyruší". Reálná mzda bude tedy téměř stejná.
2) Pokud nám zvýší mzdu o 5 % a inflace bude nulová, tak roste nejen naše nominální, ale i naše reálná mzda.
3) Pokud nám zvýší mzdu o 5 % a inflace bude 2 %, reálně si budeme moci dopřát zhruba o 3 % více.
Je to srozumitelné? Jaké jsou tedy odpovědi?
Mohla bych sem vložit svojí otázku? Případně pokud je tu na ní místo, lze přesunout někam vhodněji, ale ráda bych přišla na to, jak to vyřešit, a nenašla jsem na Internetu žádné jiné místo, kde to zjistit. Snad mi to vyjde tady.
Vůbec nevím co s tím