Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ peelie:Z bodů A a B směrový vektor ( 3;-2). K obecné rovnici potřebujeme vektor normálový, a ten je (2;3). Obecná rovnice tedy začíná 2x+3y+c=0. c vypočítám tak, že dosadíme za x a y souřadnice bodu A nebo B.
A: 2.2+3.(-1)+c=0 c=-1 rovnice je tedy 2x+3y-1=0 No a dosadíš do vzorečku pro vzdálenost. Ten jistě znáš
tak kao ja som to počítala tak že z bodov A B S som spravila trojholík ..vyšiel mi rovnoramenný so stranami 5 5 a odmocnina z 10 ... potom som raz vypočítala pomocou pytagorovej vety výšku trojuholníka A S a S1 (STRED strany s) ..a tam mi vyšlo tie odmocniny z 3 ..a potom som to počítala cez vzdialenosť že S rovné A + B / 2 vypočítala som súradnice stredu strany s a potom dlžku S1 S a vyšli mi tie odmocniny z 5
mam ja chybu?
↑ peelie:
Zdravím,
trojuhelník mi nevychází jako rovnoramenný (ale mohu chybovat), zkus to ještě překontrolovat. V případě, že by vycházel rovnoramenný, postup, který navrhuješ, by byl použitelný, jinak se mi zdá postup trošku dlouhý.
Postup od ↑ JLs: se mi zdá "standardně" použitelný. Případně dobrý materiál "Vzdálenosti" od paní Řihové.
Můžeme považovat téma za vyřešené? Děkuji.