Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 03. 2010 21:15 — Editoval Hotel007 (28. 03. 2010 14:09)

Hotel007
Reputace:   

SCIO - nevím kam zařadit, potřebuji pár rad v kvantitativním oddíle

1) Která hodnota je větší? Pravá, nebo levá? Nelze určit? Jsou stejné?

Robert byl o 8 let mladší než jeho bratr John. John byl zavražděn ve svých 46 letech v roce 1963.

věk Johna v roce 1947    věk Roberta 7 let před smrtí Johna

velikost úhlu ABC    60 °

1@2    2@1

A+B=2
B<-1
A*A       A*A*A

4y : x^2               x: 2y^2

Jako symetrické označme přirozené číslo, jehož zápis čtený zprava doleva dává stejnou hodnotu jako při čtení zleva doprava. Jaký je nejmenší možný rozdíl dvou různých pěticiferných symetrických čísel v jejichž zápisu se nesmí opakovat žádná číslice více než 2x?
    (A)  1000   
    (B)  1010   
    (C)   10   
    (D)   100   
    (E)  1111

7)
Jirka počítá kuličky, které vyhrál. Když z nich vytvoří trojice, zbudou mu dvě kuličky. Když vytvoří čtveřice, zbudou mu tři kuličky, a když vytvoří pětice, zbudou mu čtyři kuličky. Kolik nejméně má Jirka kuliček?
    (A)   14   
    (B)   19   
    (C)   29   
    (D)   59   
    (E)  119
8)
Na osmiletém gymnáziu mají v každém ročníku jednu třídu. V sekundě až oktávě je vždy o dva studenty méně než ve třídě o ročník níž. O kolik studentů více je v první až čtvrté třídě dohromady oproti počtu studentů, kterých je dohromady v páté až osmé třídě?
    (A)  o 16   
    (B)  o 24   
    (C)  o 32   
    (D)  o 48   
    (E)  o 64
9)
Anička je sedmkrát mladší než Dáša. Za tři roky bude Dáša už jen čtyřikrát starší než Anička. Kolik je nyní Aničce let?
    (A)  6   
    (B)  5   
    (C)  4   
    (D)  3   
    (E)  1   
10)
Kolik nejvýše pondělků je mezi 20. dubnem a 20. červnem, jestliže ani jeden z obou krajních dnů není pondělí?
    (A)   7   
    (B)   8   
    (C)   9   
    (D)  10   
    (E)  11

Ještě jedna, kterou si nepamatuji přesně:
11)Máme skupinku kde je 10 chlapů a 7 dívek, kolika způsoby lze napárovat tak, aby šla vždy dívka a chlapec spolu?
12)A podobný byl, jak to udělat, když je 10 chlapců a z toho 5 čechů a 5 slováků a 8 dívek a z toho 4 slovenky a 4 češky, aby šla vždy chlapec a dívka jiné národnosti?

Prosím o rady v těchto primitivních úlohách, snad mi pomohou, pokaždé mám jen pár bodů a percentil né větší jak 55 :-( DÍKY všem!

Život je jako matematika, nikdy nevíš co ti vyjde.

#2 27. 03. 2010 22:09

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

Re: SCIO - nevím kam zařadit, potřebuji pár rad v kvantitativním oddíle

Jako symetrické označme přirozené číslo, jehož zápis čtený zprava doleva dává stejnou hodnotu jako při čtení zleva doprava. Jaký je nejmenší možný rozdíl dvou různých pěticiferných symetrických čísel v jejichž zápisu se nesmí opakovat žádná číslice více než 2x?
    (A)  1000   
    (B)  1010   
    (C)   10   
    (D)   100   
    (E)  1111

U těch pěticiferných čísel můžeš vyměnit pouze prostřední číslo, aby to bylo symetrické, tzn. že je to asi ta stovka :)
např. čísla 12321 a 12421

----------

Anička je sedmkrát mladší než Dáša. Za tři roky bude Dáša už jen čtyřikrát starší než Anička. Kolik je nyní Aničce let?
    (A)  6   
    (B)  5   
    (C)  4   
    (D)  3   
    (E)  1   

$x=7y \nl x+3=4(y+3) $ Když to vyřešíš vyjde Ti 3

----------

Jirka počítá kuličky, které vyhrál. Když z nich vytvoří trojice, zbudou mu dvě kuličky. Když vytvoří čtveřice, zbudou mu tři kuličky, a když vytvoří pětice, zbudou mu čtyři kuličky. Kolik nejméně má Jirka kuliček?
    (A)   14   
    (B)   19   
    (C)   29   
    (D)   59   
    (E)  119

Na to tě stačí kalkulačka. Zkoušej od nejmenší všechny. (14/3=4 zbytek 2 =sedí, 14/4=3 zbytek 2 = nesedí atd.)

---------

Kolik nejvýše pondělků je mezi 20. dubnem a 20. červnem, jestliže ani jeden z obou krajních dnů není pondělí?
    (A)   7   
    (B)   8   
    (C)   9   
    (D)  10   
    (E)  11

mezi 20. dubnem a 20. červnem je přesně 61 dní. Oba krajní to být nemůžou. Takže dostáváš číslo 59 ve kterých má být co nejvíce pondělků. Takže to vyděl sedmi.

To je jen co se mi chtělo počítat, neručím za to. A k některým přidej nějaký vysvětlivky. Např. k
A+B=2
B<-1
A*A       A*A*A

#3 27. 03. 2010 22:28

Hotel007
Reputace:   

A k některým přidej nějaký vysvětlivky. Např. k
A+B=2
B<-1

A*A               A*A*A
/// přesně takto je to napsáno ve scio testech v zadání. Jen jsem dopsal mezeru. Hodnota vlevo = A*A hodnota vpravo = A*A*A a která je větší,...... ?
Vše je přímo ze zadání scia, takže nic vymyšleného.... Jen ty poslední 2 jsou z mé hlavy, kde jsem si vymyslel čísla... Tudíž nebudou vycházet asi nejlépe, ale jde mi o postup.  A to s těma datama jak jsi psal ten postup mi nevychází.... Díky za rady

#4 27. 03. 2010 22:39

koudis
Reputace:   

↑ Hotel007:: scio scio .. miliardy na blbosti :)...

#5 27. 03. 2010 22:49

Hotel007
Reputace:   

↑ koudis:
tjn. ale musím tam jít, abych se dostal na VŠ..... Největší sranda je že z matiky mam 1-2 a tady to nedávám vůbec.... :-D Jinak mam percentily 91/81/55 takže dobrej paradox, když z čj mám 3-4 :-D nebaví mě litoška tak se ji neučim, stejně to je jen k maturitě

#6 27. 03. 2010 22:49

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ koudis:

Zdržte se prosím názorů, které nijak nesouvisí s otázkou. Nebo když už tak uděláte, tak zkuste dodat nějaké podklady (zjistíte spoustu zajímavých věcí, třeba to, že k řádu miliard to má velice daleko).

#7 28. 03. 2010 14:11

Hotel007
Reputace:   

Může mi prosím někdo osvětlit lépe příklady : 2,3,4,5,7,10 11,12 ? Nějak to pořád nechápu... :( díky moc a omlouvám se za OT

Zápatí