Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 03. 2010 22:18 — Editoval Frogger (28. 03. 2010 22:18)

Frogger
Zelenáč
Reputace:   

Spojitost funkce v bodě 0

Zdravím, v domácím úkolu jsme dostali tento příklad:

http://forum.matweb.cz/upload/1269807070-Priklad2.gif

Pod zadáním je už začátek mého počítání - od ostatních spolužáků vím, že funkce spojitá je, takže musím nějak dojít k řešení limity 1/sqrt(e). Nejsem si jistý, kam pokračovat dál - jestli rozšířit zlomek cos(x)/cos(x) a pak zkusit znovu L´Hospitala (tím dostanu v čitateli -1, ale zase mi uteče jmenovatel), nebo výraz upravit na 2x/-tg(x) a zkusit s tím nějak čarovat ... rád bych poprosil o nějaké drobné nasměrování či doporučení ...

• (téma jako vyřešené označil(a) Frogger)

#2 28. 03. 2010 22:37 — Editoval Marian (28. 03. 2010 22:39)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Spojitost funkce v bodě 0

↑ Frogger:
Chyba je ve výpočtu limity. Má být

ln(...)/x^2

a nikoliv

x^2/ln(...).

Lze navíc nahradit funkci sin(x) v závěru výpočtu funkcí x, neboť limita podílu sin(x)/x nebo x/sin(x) je rovna jedničce pro x jdoucí k nule zprava, jinak řečeno, neliší se v tomto případě z limitního hlediska. Potom je výsledek vidět, neboť cos(0)=1 lze z výpočtu limity téměř vypustit.

Navíc se totéž musí provést i pro x jdoucí k nule zleva. Potom bude studovaná funkce spojitá zprava i zleva, tudíž spojitá v bodě 0. To je ovšem snadé si rozmyslet z parity funkcí x^2 a cos(x) v definici funkce f(x).

#3 28. 03. 2010 23:18

Frogger
Zelenáč
Reputace:   

Takže abych si to ujasnil a shrnul (nejsem v matematice žádný expert, takže jdu krůček za krůčkem) ... v čitateli budu mít -sin(x), kde jsem vypustil cos(x), protože -sin(x)/1 je zase -sin(x), ve jmenovateli bude 2x, škrtnu sin(x) v čitateli a x ve jmenovateli (v čitateli zůstane -1), vyjde z toho 1, kterou vynásobím celý zlomek, tedy tu -1 v čitateli, výsledný zlomek je -1/2, podložím jej eulerovým číslem, které jsem si odložil na začátku výpočtu, odstraním minus z exponentu na 1/e^1/2 a otočím mocninu na odmocninu ... a je to tam.

Chápu to správně ?

#4 28. 03. 2010 23:26

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ Frogger:

Ano ...

#5 28. 03. 2010 23:29

Frogger
Zelenáč
Reputace:   

Díky Mariane za pomoc, vidím zcela jasně své pochybení v tom, že jsem nezkusil zlomek otočit už dříve, ale ... chybami se člověk učí ...

Zápatí