Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 03. 2010 22:11

awm1
Reputace:   

Explicitní vzorec

Ahoj, mám úlohu:

Pomocí vytvořujících funkcí najděte explicitní vzorec pro sumu: 1^2 + 2^2 + 3^2 + ... + n^2.

Ten vzorec samozřejmě znám, neb se dá odvodit jiným způsobem / najít v literatuře, avšak nevím, jak mám k němu přijít přes vytvořující funkce.
Můj dosavadní postup je takový, že jsem si odvodil vyt. funkci pro posloupnost lichých čísel, tj. (2/((1-x)^2) - 1/(1-x), a tu jsem vynásobil 1/(1-x), čímž jsem dostal posloupnost částečných součtů 1, 1 + 3, 1 + 3 + 5 ..., která svými hodnotami odpovídá prvkům sumy druhých mocnin čísel, kterou chci počítat.

A tak bych potřeboval poradit, jak z tohoto stadia získat explicitní vzorec. Pokoušel jsem se použít postup pro odvození explicitního vzorce pro n-té Fibbonnacciho číslo, ale skončil jsem u hrozného paskvilu, který nikam nevedl. (Možná jsem ale pouze někde udělal chybu.)

Nemá někdo v tomto směru nápad? A nebo mám zvolit jiný postup?

Díky za odpověď.

V.

Ruská ruleta: sudo [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /

Moje stránky - http://www.klimesv.php5.cz

• (téma jako vyřešené označil(a) awm1)

#2 29. 03. 2010 22:49 — Editoval petrkovar (29. 03. 2010 22:50)

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: Explicitní vzorec

↑ awm1:Je to úloha 10.2.4, Kapitoly z diskrétní matematiky od Matouška a Nešetřila.
Vytvořující funkce posloupnosti samých jedniček je $1/(1-x)$. Její DERIVACE (toto je fajn trik!) je vytvořující funkce posloupnosti $1, 2, 3, \dots$, $n$-tý člen je $n$.
Druhá derivace je vytvořující funkce posloupnosti $1\cdot2, 2\cdot3, 3\cdot4, \dots$. $n$-tý člen je $n(n+1)=n^2+n$.
Aha! Nyní stačí od vytvořující funkce posloupnosti $b_n = n(n+1)$ odečíst vytvořující funkci posloupnosti $a_n=n$.

Alternativně můžeme tu první derivace nejprve vynásobit $x$ a teprve potom derivovat podruhé.

#3 29. 03. 2010 22:59

awm1
Reputace:   

Děkuji za pomoc, avšak toto je jen alternativní přístup k určení posloupnosti druhých mocnin (tu úlohu jsem si našel a moje odvození jí odpovídá). Já bych potřeboval vědět, jak mám od té vytvořující funkce odvodit explicitní vzorec pro výpočet n-tého členu - tj. 1/6(2n^3+3n^2+n).

Ruská ruleta: sudo [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /

Moje stránky - http://www.klimesv.php5.cz

#4 31. 03. 2010 21:44 — Editoval Olin (31. 03. 2010 21:45)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Chápu tedy správně, že máš vytvořující funkci pro posloupnost $\{\sum_{k=0}^n k^2\}_{n = 0}^{\infty}$, a chceš z této vytvořující funkce zjistit předpis pro obecný člen této posloupnosti?

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí