Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím fórum,
se vstupem na VŠ na mě opět (bohužel :-) ) vybafla matika, tak bych se vás chtěl zeptat na radu. Mám zadání viz výše, dokonce mám i definice toho, co to jsou podprostory, akorát to nějak neumím skloubit dohromady. Dokázal by mi to někdo ukázat postup výpočtu na těchto případech? Ideálně pro případ, kdy množina je podprostorem i kdy není. Ale budu rád za jakoukoliv pomoc. Stejně tak u té linearity zobrazení.
↑ zimmi:
Z definície podpriestoru
kde K je pole, v našom prípade K = množina reálnych čísel. Overíme, či je toto splnené pre zadané vektory. Napríklad prípad b) to očividne nespĺňa, pretože 
Dostali sme vektor, ktorý nemá štvrtú zložku 1, preto množina S vektorov s fixovanou štvrtou zložkou netvorí podpriestor. Keby sme však brali vektory tvaru
tak tieto by tvorili podpriestor.
↑ zimmi:
Na tanieri to nedostaneš. Dal som príklad. Robí sa to úplne rovnako až na to, že vektory majú inú formu.
No laicky řečeno je to myslím proto, že ten poslední prvek není tak úplně nezávislý, protože už je definovaný dvěma jinými prvky té množiny. Takže kdybych dal do součtu třeba x1 + x2x3, neměl by to ten prostor obsahovat... ne? :-) Nebo spíš možná kdybych sečetl x2x3 + x2x3, tak by to v tom prostoru být nemělo.
↑ zimmi:
Zbytočne zložito. Definície sú na to, aby sa používali. Vezmeme dva vektory z tej množiny
Patrí ich súčet tiež do S? No nie. Pretože pretože ich súčet je 
ale podľa formičky na pečenie by malo byť
A platí toto ???
↑ lukaszh: To vyplývá z prvního řádku tohoto? 
No mě napadlo, že když jsou dvojice prvků x1, y1; x2, y2; x3, y3; měl by být taky x2x3, y2y3. A místo toho je x2+y2, x3+y3. Tohle mi nejde do hlavy - proč když ten celý jeden prvek je x2x3 není ten další y2y3? Pokud se ptám hodně hloupě, omlouvám se.
Update: I když jak se na to tak dívám, začíná to dávat smysl.
↑ zimmi:
---------------------------------------------------------
Dodatok:
Ja som tú definíciu napísal hlúpo. Bolo treba poznamenať, že
je podpriestor ak
---------------------------------------------------------
K problému:
Neviem, či si rozumieme. My máme dané dva vektory v tvare
Príkladom takého vektora je napríklad
Skúsime to na konkrétnom príklade. Máme dané dva vektory z danej množiny. Napríklad
Tieto sú isto z S. Spĺňajú totiž podmienku, že štvrtá zložka je súčinom druhej a tretej. Pýtame sa, či aj ich súčet je z S, t.j. vektor
Je? Nie je. Pretože štvrtá zložka nie je súčinom 10*9. Keď si to rozpíšeme všeobecne pre dva vektory
Tak posledná zložka tohto vektora nie je súčinom predchádzajúcich dvoch! Preto to nie je podpriestor.
↑ lukaszh: Díky, na tom příkladě je to o dost jasnější. Pro mě jsou tyhle počty docela abstraktní pojem, takže za ten příklad jsem rád. Neměl bys ještě nějakou radu k těm příkladům na linearitu zobrazení? :-)
↑ zimmi:
Samozrejme, že "měl" :-) Mám tu pre teba jednu definíciu lineárneho zobrazenia
a verím, že to zvládneš :-) Je to dosť podobné.
Ještě bych možná doplnil toto: ve vektorových (pod)prostorech se ještě vyžaduje existence neutrálního prvku ("nuly") vzhledem k operaci sčítání vektorů. V aritmetických vektorových prostorech je to vždycky vektor, jehož všechny složky jsou nulové. Díky tomu můžeme v příkladu 1. okamžitě vyřadit případ b), protože v tom podprostoru zřejmě chybí "nulový vektor" (0, 0, 0, 0).
V souvislosti s tím a s lineárními zobrazeními je ještě také dobré si uvědomit, že obraz nulového vektoru v libovolném lineárním zobrazení musí být nulový vektor - to nám v příkladu 2. opět okamžitě eliminuje případ b).