Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Přeju dobrý večer, napadla mě jedna hříčka týkající se Bézierových křivek, nicméně problémem je pro mě spíš počítání limity, na kterou vede, budu rád, když poradíte. Uvažujme Bézierovu křivku druhého stupně (pro jednoduchost, na stupni by tipuji záležet moc nemělo) určenou třemi body v rovině(
). Na jednu stranu této křivky připojíme další Bézierovu křivku druhého stupně tak, aby ve společném bodě byly
spojité (tj. aby se rovnaly jejich vektory první a druhé derivace). Tím je tato druhá křivka jednoznačně určena a souřadnice jejího řídicího polygonu můžeme určit z původně zadaných tří bodů:

.
Tímto způsobem můžeme pokračovat v „nalepování” dalších křivek do nekonečna a mě by zajímalo, jestli takto vzniklá křivka bude mít nějaké charakteristické vlastnosti. Po chvíli experimentování se mi zdá, že se rychle napřimuje, tj. prodlužuje se její tečný vektor a zmenšuje se křivost. Nevím ale, jak to dokázat početně, jsou to vlastně tři rekurentně zadané posloupnosti bodů, ze kterých bych potřeboval vyrobit nepěkně vypadající limitu, např. pro délku tečného vektoru v bodě
by to myslím po přepsání do souřadnic (indexy x,y) vypadalo nějak takhle:
, pro křivost ještě mnohem hůře, protože tam vystupuje vektorový součin a pořádně ani nevím, jak takovou limitu pro
zapsat. Nevíte tedy prosím někdo, jak s takovýmito rekurencemi zacházet? Jediný požadavek kladený na parametry
je
. Předem děkuji

Jedna možnost je říct si, že vektor
vznikne z
vynásobením maticí
0 0 1
0 -1 1
1 -4 4
rozepsáním matice do na součin MJM^(-1), kde J je její Jordanův kanonický tvar dostaneme
, což nám dá explicitní vzorce pro
.
Druhá možnost je upravit rovnosti tak, až nám zbude jediná neznámá (za cenu prohloubení rekurze) a pak najít explicitní vyjádření pomocí charakteristického polynomu.
Stránky: 1