Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tato uloha, pokud je zadana tak, jak je zadana, tak nema spravnou formulaci - nevime, zda brankar kopal do vysky (pouze vrh vzhuru) - do dalky - (pouze vodorovny pohyb) nebo slozeny pohyb v gravitacnim poli a to jeste pod optimalnim uhlem vykopu 45 stupnu.
To vypada jako nejvice pravdepodobna varianta zadani.
Pak pro vypocet vzdalenosti musime pouzit vzorec pro delku dostrelu (jestli se nemylim, tak se tomu rika pro pripad sikmeho vrhu) a z neho odvozenou pocatecni rychlost:
v0= odmocnina (s*g) , vysledek se shoduje s knihou, ale take zadani ma nejbliz k realite ulohy :-)
tady je odkaz na material, ktery jsme uspesne pouzili u pripravy k maturite z fyziky, zpracovani Radka Jandory bylo uchvatne a hlavne, vzdy po ruce :-) http://www.sweb.cz/radek.jandora/f12.htm#sikmy
↑ kukulkan:V uč.F pro SOUaUŠ jsem našla otočený příklad.:
Z jaké výše padalo volně puštěné těleso, jestliže mělo při dopadu rychlost 34,6m/s?
(Odpor vzduchu zanedbejte)
Výsledek je 60m.Trochu mi to připomíná ten tvůj příklad.S tím, že tady je zadání celé.
vycházíme ze vzorce : .....
......
Příklad posílám jen pro úplnost a na zamyšlení.
↑ Ivana:
Ivano, srdecne zdravim,
opravdu problem teto ulohy je v nedokonalosti zadani, jelikoz predstavit si brankare, ktery kope mic svisle vzhuru je opravdu obtizne (jsem sportovni antitalent :-). Proto by bylo trochu zavadejici davat tuto ulohu do souvislosti s volnym padem (coz je opak svisleho vrhu).
Velmi nerada, ale budu muset trvat na tom, ze se jedna o vrh sikmy - vzorce pro vypocet jsem uvedla v odkazu.
↑ jelena: Zdravím též.:-)
Já mám spíš dojem, že tuto úlohu někdo jen otočil a dál už o ní nepřemýšlel.:-(
Taky vím, že brankář musí být při výkopu míče z brány, na zemi.Jen chci upozornit na nesmyslnosti zadané úlohy.Nebo že by si brankář přece jen čichnul k létající květině,jako Létající Čestmír? Kdo ví? :-)
↑ kukulkan:↑ Ivana:
Zadání je úplné. S tímto příkladem jsem se setkala při přípravě na příjmací zkoušky. Co vám tam chybí je, že brankář vykopl míč do maximální vzdálenosti, což je 45 stupňů. Vypočítáme to pomocí vzorce na délku šikmého vrhu.
↑ xxmiki:
A tobě to tam nechybí?
Zejména pokud se jedná o úlohu na přijímací zkoušku, musí být zadání korektní. "Hádanky" pro chytré (resp. domýšlivé) bych v takovémto případě rozhodně netoleroval!
Na zlehčení dodám, že tento příspěvek byl mířen pod úhlem 45°, ale ne proti tobě.