Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, potřebovala bych trochu pomoc před písemkou... ty odškrtaný příklady mám už hotový a snad i dobře, ale s tim zbytkem si nevim moc rady, takže kdyby tu bych někdo ochotnej pomoc a třeba jen naznačil nebo nakreslil jak na to, byla bych moc vděčná ...
předem dík :)
2)
V=Sp.v
spodna podstava je kosotvorec a vzorec na obsah s dvoma uhloprieckami je 1/2 .f.e
vysku mas,obsah si vypocitas a mas objem.
A povrch je 2Sp+Spl
Spodnu podstavu mas vypocitanu z toho ako si pocitala objem tak ju len vynasobis dvoma a povrch plasta su 4 obdlzniky. Obsah obdlznika je a.b, strana b je vyska a a vypocitas pytagorovou vetou kedze vieme ze uhlopriecky su na seba kolme a deliace sa v polovici, Tak to bude 3,3 na druhu + 5,6na druhu=c na druhu, dopocitas mas stranu zistis obsah jedneho obdlznika vynasobis 4 a potom pripocitas ku 2Sp.
Dufam ze pomohlo:)
U osmičky mi též nesedí výsledek. Vypočítala jsem povrch horní a dolní podstavy (14^2 a 10^2), pak úhlopříčku horní a dolní podstavy (u^2=2a^2), kde úhlopříčky a boční stěny tvoří rovnostranný lichoběžník, u kterého potřebuji zjistit výšku. Znám sklon stěny a odvěsnu přilehlou k úhlu (lichoběžník výšky rozdělí na dva pravoúhlé trojúhelníky a obdélník a délku té přilehlé odvěsny zjistíš odečtením délek úhlopříček a vydělením dvěma), z tg úhlu zjistím výšku komolého jehlanu a pak jen vše dosadím do "příšerného" vzorce:
11) známe , ,
a je stěna krychle, r je poloměr podstavy kužele a v je výška kužele i krychle, pochopitelně :)
stěna kužele
↑ 007Misak:
Zdravím,
zadání 8) mi vychází 291 m^3 (hlobka jamy je 2 m - v zadání jsou boční stěny se sklonem 45 stupňů, proto bych nepočítala lichoběžník jsoucí přes úhlopříčku). Je to tak? Děkuji.