Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím, potřebovala bych vytvořit "bodovou síť", nejlépe v excelu, ale mám pocit, že na to excel nestačí. Nemohli byste mi poradit, jak na to? Pro pochopení toho, co chci. Když v excelu uděláte ohraničenou čtvercovou síť, tak já potřebuji, aby byly vidět jen ty body v jednotlivých čtverečcích, nikoli jejich celé hrany (v každém čtverečku pouze 4 body, jako jejich vrcholy). Neexistuje na to třeba nějaký program, který by to poté dokázal přenést do excelu, aby se s tím dále dalo pracovat? (nebo do wordu). Moc děkuji za pomoc.
↑ gadgetka:
Zdravím srdečně,
co znamená, že se dá se "pracovat v EXCELu"? Mysliš, že místo ohraničení buňky "čárou" uvídíme pouze body v rozích buňky a co s tím bude dál? Nebo kde má být taková bodová siť? Asi nerozumím (ale kolegové určitě ano).
Nepomůže třeba Dia (tu mám přiležitostně na schémata)?
Děkuji.

Zdravím.
↑ gadgetka:
Také nerozumím. Možná by nám pomohlo, kdybys napsala, k čemu to potřebuješ.
Potřebuji to pro děti z druhé obecné jako zábavný příklad do hodiny geometrie. Děti by hledaly body podle zadaných souřadnic, u bodů by byla písmena, úkolem by bylo písmena spojit v úsečky a výsledkem by byl obrázek (např. dům, stromek, ryba....), zároveň by se učily tvary rovinných útvarů, protože ty obrázky by byly jen z geometrických útvarů. Potřebuji to v nějakém programu vytvořit. Prostě body, do kterých bych zanesla souřadnice, popsala je čísly nebo čísly a písmeny a děti by dostaly za úkol např. najít bod o souřadnicích (1,1) nebo (A,1) u kterého by bylo např. písmeno M. Místo obrázků by takto mohly např. najít i schovanou větu nebo slovo...už je to víc pochopitelné? :)
něco takového: http://www.dotcr.ost.dot.gov/asp/forkid … nnect1.jpg

Takový obrázek by šel snadno vytvořit v programu Ipe (dá se stáhnout zadarmo). Nejsem si ale jistý, jestli zvládá i text v případě, že nemáš nainstalovaný LaTeX.
Nenapadá mě, jak to vytvořit v Excelu nebo Wordu. To už bych spíš zkusil něco vytvořit v Malování.

Trochu jsem si hrál v Ipu.

Další použitelná možnost je GeoGebra. Pokud máš Javu, běží rovnou z prohížeče, lze stáhnout i offline verzi.
Bodovou síť uděláš příkazem
Sequence[Sequence[(a, b), a, round(x(Corner[1])), x(Corner[2])], b, round(y(Corner[1])), y(Corner[4])]
Vyexportovat jako obrázek a vložit do wordu není problém.
Včera jsem úplnou náhodou došla k tomu, že se to anglicky jmenuje naprosto prostě "dot paper". Když to hodíte do vyhledavače, vykoukne na vás fůra papírů, dokonce i ke stažení ve Wordu, takže jsem to měla ještě jednodušší. :)
Děkuji všem!