Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jak to myslis?
z1 = z2
Tomu nerozumim? Vzdyt:
Pro x = y = 1: z1 = 0.25 z2 = 5.525
Ty plochy si take modeluji v MatLabu (pro x = y = 0:20) a grafy vychazeji jine a protinaji se. Navic i kdyby opravdu stejne byli, jde mi hlavne o to, jak ze dvou ploch zadanych explicitni rovnici ziskam krivku, ktera je jejich prunikem (predpokladejme, ze plochy prunik opravdu maji).
Ty máš dvě plochy a potřebuješ zjistit, kde se protínají.
Proto je položíš sobě rovné, x1 a x2 přeznačíš na x, y1 a y2 na y a upravíš rovnici, tím ti vznikne rovnice té křivky.
Je to stejné jako když máš dvě přímky a hledáš jejich průsečík, taky mezi ně napíše rovnítko a řešíš vzniklou rovnici..
Stýv tím nechtěl říct, že jsou si plochy rovny, jen že je máš položit rovny a dořešit.
chjo... nejak si s tim stejne nevim rady... provedl jsem tedy to, co jste oba psali:
ale opravdu si nevim rady s resenim... abych to mohl vymodelovat v Matlabu, tak potrebuji ziskat rovnici krivky bud zadanou parametricky, nebo v explicitnim tvaru (tedy mozna to jde i jinak, ale ja to umim jen takto :-[ ). Pomozte mi, prosim s resenim. Dekuji.
moc hezky to opravdu nevychází... http://www.wolframalpha.com/input/?i=so … y^3)+for+x
Jj, tak uz vim, proc se mi to na papire nedelalo moc dobre :-D... mozna bych si mel zvolit jine plochy... mam si totiz zvolit dve zakrivene plochy a vykreslit krivku jejich pruniku... mno je to zapeklite... kazdopadne diky za odkaz na fajn stranku a diky za pomoc... snad uz to nejak doklepu ;-)
↑ BigBear:↑ Stýv:
Pokud položíme
(pro vhodné dvojice
), potom de facto řešíme rovnici
.
Tato vede evidentně na řešení pomocí Lambertovy funkce
(z zde značí komplexní číslo). Tímto způsobem lze najít řešení, tj. funkci
, se kterou se dá dále pracovat.
Především jsem chtěl připomeniout Lambertovu funkci, o které se již několikrát na fóru diskutovalo. S její znalostí se dá možna najít i příkaz v MatLabu a tak situaci lépe namodelovat.