Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 04. 2010 01:23 — Editoval Wolfi (19. 04. 2010 01:26)

Wolfi
Reputace:   

Derivace ve smeru

Hola, tak se mi sesly dva studijni materialy a v jednom z nich se prepocitava u derivaci ve smeru ten vektor smerovej na jakysi "jednotkovy tvar"
prepocitava se konkretne tady http://kmd.fp.tul.cz/lide/finek/MA2/Matematika_1.pdf .. priklad 13.23 strana 299
naopak neprepocitava se to trebas tady... Príklad 4.8. strana 13 http://mathonline.fme.vutbr.cz/download … d_file=906

Na to ze pisu test za asi 8 hodin, tak me toto poradne zmatlo :'( poprosil bych tedy o co nejstrucnejsi a rychle reseni, kdy jo a kdy ne, me to pripada jako stejnej typ prikladu, tak vubec nevim.
Diky moc, snad to nejaka dobra duse rano stihne napsat :)

#2 19. 04. 2010 07:09 — Editoval lukaszh (19. 04. 2010 07:15)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Derivace ve smeru

↑ Wolfi:

Mal by byť jednotkový. Ale inak aj mňa by to zaujímalo, pretože to teraz vidím vo viacerých materiáloch.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 19. 04. 2010 08:33

Wolfi
Reputace:   

No tak toz to ja to tam napisu, asi lepsi to tam napsat a mit to blbe, nez to tam nemit vubec :)

#4 19. 04. 2010 16:18 — Editoval lukaszh (19. 04. 2010 18:10)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ Wolfi:

Ráno som nemal dostatok času, tak teraz budem pokračovať, i keď ti to už bude k ničomu. V jednej definícii sa uvádza, že smerový vektor musí byť normalizovaný, keď nájdem iný zdroj, tak tam to zase nie je. Podľa mňa je však prirodzené a správne, keď bude mať jednotkový smer. Vychádzajúc z definície derivácie pre zobrazenia $\varphi\,:\;\mathbb{R}^n\to\mathbb{R}^m$, definujeme normy na oboch priestoroch: $||\cdot ||_{n}$ je norma na definičnom obore, $||\cdot||_{m}$ je norma na obraze. Potom definujeme deriváciu ako maticu D (Jacobiho matica) typu m x n, pre ktorú
$\lim_{||\vec{\rm{\Delta}}||_n\to0}\frac{||\varphi(\vec{x}+\rm{\vec{\Delta}})-\varphi(\vec{x})-\rm{D\vec{\Delta}}||_{m}}{||\rm{\vec{\Delta}}||_n}=0$

V prípade, že uvažujeme funkciu len dvoch premenných zobrazujúcu do R, tak máme
$\lim_{(h_x,h_y)\to(0^+,0^+)}\frac{|\varphi(x+h_x,y+h_y)-\varphi(x,y)-\rm{D}(h_x,h_y)|}{||(h_x,h_y)||_2}=0$
Zvolíme za vektor
$(h_x,h_y)=\delta\vec{u}$
kde u má jednotkovú dĺžku, teda platí
$||\delta\vec{u}||=\delta$
dosadíme a máme
$\lim_{\delta\to0^+}\frac{|\varphi(x+u_x,y+u_y)-\varphi(x,y)-\delta\cdot(\partial_x\varphi,\partial_y\varphi)\cdot(u_x,u_y)|}{\delta}=\lim_{\delta\to0^+}\left|\frac{\varphi(x+u_x,y+u_y)-\varphi(x,y)}{\delta}-(\partial_x\varphi,\partial_y\varphi)\cdot(u_x,u_y)\right|$
No a ten výraz napravo je práve derivácia v smere. V prípade, že by vektor u nebol jednotkový, tak by sme mali
$||\delta\vec{u}||=\delta||\vec{u}||=?$
$\lim_{\delta\to0^+}\frac{|\varphi(x+u_x,y+u_y)-\varphi(x,y)-\delta\cdot(\partial_x\varphi,\partial_y\varphi)\cdot(u_x,u_y)|}{\delta||\vec{u}||}=\lim_{\delta\to0^+}\left|\frac{\varphi(x+u_x,y+u_y)-\varphi(x,y)}{\delta}-\frac{1}{||\vec{u}||}(\partial_x\varphi,\partial_y\varphi)\cdot(u_x,u_y)\right|$
čiže aj tak to tou normou v postupe predelíme.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

Zápatí