Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobry den,
mam tu problem s euklidovymi vetami, delsi dobu jsem ve skole chybel a ted na to mame najednou psat a s profesorem, ktery nas uci je to trochu slozite, takze se obracim na Vas :)
Uplne zakladni priklad:
Určete
b) výšku, poloměr kružnice opsané a vepsané v rovnostranném trojúhelníku o délce strany a
c) výšku k základně v rovnoramenném trojúhelníku se základnou délky a a ramen délky b
Vím, že se tu má aspoň nastínit pokus o řešení, ale opravdu prostě netuším, cvičení a) z toho jsem vypočítal, ale dále si nevím rady ... U toho b, jsem uvažoval, že když je rovnostranný, rozdělí ho ta výška na dva stejné trojúhelníky, kde bude při patě pravý úhel => pythagorovka, ale to mi zaboha nevyšlo...
Díky moc, jestli si někdo najde čas a helpne mi, určitě je to nejzákladnější věc, protože je to hned první cvičení v učebnici, ale já se hold trochu ztrácím :))
Ahoj a ještě jednou díky,
F.M.

↑ FlyingMonkey:
ad 1) Tak v rovnostrannem trojuhelniku plati, ze vsechny vysky jsou shodne a maji delku 
Kruznici opsanou vyjadruje vzorec
-> 60 protoze mas rovnostranny 
Pro kruznici vepsanou plati vzorec
kde
je polovina obvodu, v nasem pripade
. Dopocti si obsah (vysky mas).

↑ FlyingMonkey:
u c) myslim, ze jsi uvazoval spravne, jelikoz je rovnoramenny, tak ti ta vyska ma rozdelit na dva stejne
. Tedy, mas zadano a (z nej a/2) -> jedna odvesna. Dale mas b, coz je prepona. Z pythagora
si vyjadris b a vyjde ti
->
. Za c dosad rameno, za a polovinu zakladny. Dostanes b, coz je vyska zakladny... Skus to vypocitat s konkretnima cislama, pokud ti to nevyjde, dej sem vypocty, zkusime ti najit chybu >]