Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ jany:
musíš si nejdřív uvědomit která část toho zlomku je větší, čitatel (n-2)! nebo jmenovatel (n+3)! ? Ten, který je větší ((n+3)!) si "rozkládáš" , až se dotaneš na (n-2)! , potom se ty (n-2)! pokrátí a zbyde ti 1/ (n+3)*(n+2)*(n+1)*n*(n-1)
To, která část je větší zjistíš třeba dosazením libovolného čísla za n . čau
Tato rada dokonce nesplnuje ani nutnou podminku konvergence, totiz, ze plati
Prave naopak; uvedena limita je rovna +oo. Tedy o konvergenci nemuze byt reci a nemusim pouzit zadne z onech kriterii, jejichz ukol prichazi v podstate az ve chvili, kdy je splnena nutna podminka konvergence (viz vyse).
↑ Marian:
To je moje chyba, zamerila jsem se na moznost upravy a podil se mi zdal dost pruhledny, tak jsem ho doporucila. Ted, kdyz se na to divam, tak si myslim, ze nutna podminka by se mi osobne vysetrovala hur, nez podil. Ale ano, mela jsem byt vice dusledna:-(
Zas, abych nezpusobila kolegovi jany nejaky zmatek: v jeho sbirce prikladu vidim tento priklad se zadanim - pocitat d´Alembertem. Coz udelal ( i kdyz ja osobne bych na lim nepouzila l´Hospitala, ale pouze kraceni n) - mame prefrancouzovano :-)
Stránky: 1