Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 04. 2010 18:20

N3st4
Reputace:   12 

Inverzné zobrazenie funkcie vyššieho stupňa

Zdravim. Moja otazka znie, ci vieme napisat zapis inverzneho zobrazenia fukncie piateho a vyssieho stupna. Skusal som to hodit do masiny a vyplulo mi to nejaku karovanu koselu :D.

http://www.wolframalpha.com/input/?i=x% … 2715y-2700
http://www.wolframalpha.com/input/?i=in … 2715x-2700

Dakujem.

#2 26. 04. 2010 21:36

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Inverzné zobrazenie funkcie vyššieho stupňa

↑ N3st4:

Pre n = 2 inverzné zobrazenie nie je jednoznačné. Pre n = 3 je to v špeciálnych prípadoch rôzne. Pre n = 4 ťažko ale dá sa. Pre n = 5 už nie. Súvisí to s tým, že korene polynómu stupňa vyššieho ako 5 nevieme vypočítať vo všetkých prípadoch. Rovnica piateho stupňa je neriešiteľná explicitným vzorcom, ako sme na to zvyknutí u kvadratických rovníc, kubických rovníc, ...

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 29. 04. 2010 19:23

N3st4
Reputace:   12 

Re: Inverzné zobrazenie funkcie vyššieho stupňa

Skusme nachvilku dat komplexne cisla do pozadia ale nezabudat na ne, pretoze obor pravdivosti v mojom pripade su zatial iba realne cisla.

Vies mi povedat preco by nemalo byt pred druhy stupen polynomu inverzne zobrazenie jednoznacne? Ked si to upravim na stvorec a odmocnim dostavam (len tak odbuka)  y=+ - sqrt(x+a) -b     a;b patria R         x je premenna, tiez patri R

Pre polynom tretieho stupna mi to da vzdy minimalne jedno realne riesenie a dalsie dva su komplexne zdruzene cisla.(uvazujeme tri realne korene).

Obdoba je to u stvrteho stupna.

Ako si uz poznamenal tu konci presna matematika (netusis nahodou kde by som nasiel dokaz preco nie je mozne najst vzorce pre vyssie stupne?). Ked si uvazime ze pri kvadratickej funkcii je jeden inf. bod -> mozeme inverzne zobrazenie popisat presne dvoma funkciami. Pri kubickej su dva inflexne body, teda ju dokazeme popisat troma funkciami (podotykam .. fciami s odmocninami).
Preco by to nemalo platit pri vyssich stuponoch ako styri? Nikde nevidim vyuzitie vzorcov na vypocet korenov pre vypocitanie inverznych fcii, kt. su zlozene z "odmocninovych podfunkcii"?  Ak mi odpovies aspon na cast z toho co sa pytam ... velmi mi pomozes. Diky ;)°

Zápatí