Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ jaj:Navrhuji postupovat sporem.
Kdyby
byla artikulace grafu
, tak v nesouvislém podgrafu
najdeme jednu komponentu s právě jedním vrcholem stupně 2 a ostatními vrcholy stupně 3 (proč?). Toto pozorování ihned vede ke sporu, pokud si uvědomíme, že tato komponenta je také bipartitní a jaký je součet stupňů v každé partitě této komponenty.
↑ petrkovar: děkuji, nejak si nedokazu predstavit tu vrcholovou souvislost - vim ze je to velikost minimalniho vrcholoveho rezu a rez je snad to ze se odebere vrchol a graf nebude souvisly
jinak teda pocitam s tim ze x (hrana) v grafu a kdyz x odeberu - tak mi znikne nesouvisly graf - ktery bude mit 1 vrchol stupne 2 a ostatni stupne 3 a nevim teda s tou vrcholovou souvislostí - co s tim
↑ jaj:Vrcholová souvislost je číslo, které udává nejmenší počet VRCHOLŮ, které z grafu musíme odebrat, aby se stal nesouvislým. Množina takových vrcholů se nazývá vrcholový řez. Třeba cesta
(n>2) je 1-souvislá. Stačí odebrat jediný vrchol a bude nesousvislý graf. Naproti tomu cyklus
(n>3) je 2-souvislý.
Podobně je definovaná hranová souvislost.
Pozor!
není hrana, ale VRCHOL. Artikulace je vrchololový řez s jediným vrcholem. Aby se argumentovalo hranou, musela by se použít další věta, kterou nevím, zda máte dokázanou. (ta věta říká, že pro 3-regulární grafy se hodnota hranové a vrcholové souvislosti rovnají)
(Pozn.:S výstavbou pojmu "k-souvislý graf" a grafová "k-souvislost" je to mírně komplikovanější, záleží na definici v tom kterém předmětu. Ale pro řešení problému stačí, co jsem tu napsal.)
↑ petrkovar: tak mam bipartitní graf K3,3 - což je 3 regulární graf a odeberu z něho 2 vrcholy, ale je porad souvisly - tak mi vychazi ze neni 2-souvisly, ale musim odebrat 3 vrcholy, tak je 3 souvisly, ale mam dokazat ze je 2 souvisly, nevim, kde delam chybu
↑ jaj:Doporučuji pečlivě přečíst definice 2-souvislosti a 2-souvislého grafu. (To je ta moje modrá poznámka)
je vrcholově 3-souvislý, ale i 2-souvislý, 1-souvislý. Ale vrcholová souvislost je 3. takže žádná chyba není.
↑ petrkovar:proste to nechapu, je K3,3 3-regularní a 3-souvislý, každý 3 regulární graf ma podle toho co mam dokazat byt 2 souvisly, nebo K3,3 neni 3-regularni, pochopila jsem ze 3 regularni je tehdy, kdyz z kazdeho vrcholu vedou tri hrany
↑ jaj:To, že je graf vrcholově 3-souvislý, nevylučuje že je 2-souvislý. Naopak. k-souvislý graf je také (k-1)-souvislý, (k-2)-souvislý atd.
Jiný pojem je vrcholová souvislost. Vrcholová souviislost grafu je jednoznačně určené číslo. Takže je-li vrcholová souvislost grafu
rovna 3, tak je
(mimo jiné) 2-souvislý. Oba pojmy zní podobně, ale jijich význam je jiný. Doporučuji nalistovat v přednáškách...
Ja chapu že když je graf 3- souvisly, tak je i 2 souvisly, ale 2 souvislý bipartitni graf uz neni 3 regularni, ale 2 regularni, nevim jak to mam dokazat, pokud by jste mi to mohli nejak vysvetlit, popripade ukazat naznak vice dukazu bylo by to lepsi pro pochopeni, jinak moc dekuji
jaj napsal(a):
ale 2 souvislý bipartitni graf uz neni 3 regularni
Některý ano, když do cyklu
přidáme hrany
,
,
,
.
Dokonce existují 1-souvislé 3-regulární grafy. Stačí, aby graf obsahoval most.
↑ petrkovar: co je to most, tento termin vubec neznam, ale to ma platit pro - viz tvrzeni kazdy 3 bipartitni graf ma byt 2 souvisly a ne jen C8, a ten dukaz udelam jak - např. muzu odebirat tak dlouho vrcholy az se mi bipartitni graf rozpadne a zjistim ze je 2 souvisly
↑ jaj:Most je hranový řez velikosti 1.
Neboli: most v grafu je taková hrana v sovislém grafu, že jejím odebráním dostaneme nesouvislý graf.
Třeba ve stromu je každá hrana mostem. V cyklu není žádný most.
A v 2-souvislém grafu není žádný most.