Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Jurda9: Dobře.

nyní si všechny členy přepíšeme pomocí
a diference, ještě to celé rozepíšu, nebudu rovnou upravovat:

upravíme - posčítáme/poodčítáme spolu co jde:

Tímto jsme dostali jednoduchou soustavu dvou rovnic. Zvládneš to vyřešit?
Výsledek je:
↑ septolet: to přepisování pomocí a1 a d chápu, nic těžkýho ale nějak se strácím v soustavách rovnic o dvou neznámých. Promiň že se ptám na pro tebe určitě primitivní věci ale matiku nějak extra moc neovládám, prostě mi to vždycky někdo musí vysvětlit po p lopatě :)) dík za pomoc
↑ Jurda9:
Fajn, tak pokračujem.

Nyní se budeme snažit zbavit jedné proměnné a vypočítat tu druhou. Vidíme, že pokud první rovnici vynásobíme
a poté rovnice sečteme, tak nám vypadne proměnná
(není to jediný možný způsob, můžeš se zbavit i proměnné d, je to jedno, vyjde to stejně), takže to pojďme provést.

A teď zpětným dosazováním zjistíme
:

↑ septolet: ok paráda, teď už to chápu :)) 2) už chápu taky, obyčejná KV. S tou 3) si ale vubec nevím rady, předpokladám že to bude obdobné jako u AP nebo se pletu? za případné předvedení příkladu 3) bych byl neskutečně vděčný. :))
↑ Jurda9: Ano, bude to stejný princip, akorát s tím rozdílem, že to je geometrická posloupnost, takže se bude přepisovat podle předpisu:
.
Zkus to vyšešit sám. Kdyžtak sem pošli kam si se až dostal a já nebo někdo jiný ti to zkontroluje.
EDIT: Pro kontrolu posílám postup + výsledek:
↑ septolet: tak jsem to zkoušel vypočítat sám ale zamotal jsem se v tom hned na začátku, díky za EDIT teď jsem si to prostudoval a jsem na tom už líp.