Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Moc prosím o vyřešení příkladu: napište obecnou rovnici přímky r, která prochází bodem M ( -3; 5) a je rovnoběžná s přímkou: a: 5x + 2y - 8 = 0 Výsledek je 5x + 2y + 5 = 0 Pokud je možné, tak trošku podrobnější postup. Děkuji

↑ Jana76:
Tak jak píše ↑ marnes:
Máme-li přímku v obecném tvaru:
pak přímka rovnoběžná s touto přímkou bude mít tvar: 
Znamená to, že přímky se liší pouze tím 
Pokud znáš souřadnice bodu, kterým ta rovnoběžná přímka prochází potom stačí dosadit x-ovou resp. y-ovou souřadnici bodu a dopočítat c té přímky.
Tedy Tvůj případ:
Bod M(-3; 5)
přímka: 
Přímka je:
Obrázek:
Obecná rovnice přímky r je: y = kx + q , prochází bodem M [-3, 5] a zároveň je rovnoběžná s přímkou a: y = -5/2 x + 4 (akorát jsem jí napsal trochu jinak tzn. 5x a 8 jsem dal na druhou stranu a celé to vydělil 2). Když jsou dvě přímky rovnoběžné, tak mají společnou směrnici k. Takže obě tyto přímky budou mít směrnici k = -5/2 (to vyplývá z přímky a )
Takže do obecné rovnice přímky y = kx + q dosadíš za k = -5/2, za x = -3, za y = 5 (prostě bod M) a tím vypočítáš z toho q.
bude to vypadat: 5 = (-5/2) * (-3) + q z toho plyne q = -5/2
teď si můžeš napsat rovnici přímky r: y = -5/2 x - 5/2 (dosadil jsem za k a za q do obecné rovnice), když přehodíš -5/2x a -5/2 na stejnou stranu kde je y a celé to vynásobíš dvěma získáš: 5x + 2y + 5 = 0. To je tvůj výsledek.
Beru to zpět můj postup je zbytečně složitý a než jsem to dopsal, tak mne předběhli s lepším. Řiď se podle ↑ Cheop: ,ale dosaď si tam místo 5 . 5 spíše 2 . 5 a vyjde ti to správně.
Jsem ráda za jakýkoliv postup řešení. Z každého něco pochopím a pak sama počítám obdobné příklady co musím vyřešit. Z učebnic řešení nepochopím a hlavně na to nemám čas /2 malé děti/. Vzorečky mám, ale matematické myšlení prostě chybí. Děkuji
↑ Cheop:
Můžu poprosit? Vaše řešení se mi vždy zdá být nejsrozumitelnější. Kde dělám chybu při řešení podobného příkladu, kdy je jen rozdílná přímka b: -2x +3y +6 =0 /jinak zadání je úplně stejné, i ty body/ mi c vychází -21 a výsledek je 2x -3y-1=0 Děkuji

↑ Jana76:
Tato rovnice
se dá přepsat na (vynásobením číslem (-1))
Rovnice rovnoběžné přímky bude:
- dosadím bod (-3; 5)
Rovnice:
máš to tedy správně.
Zkus si do výsledku (učebnicového) dosadit bod (-3; 5 ) - rovnice není splněna.