Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych dokázat, že Petersenův graf není 1-faktorizovatelný (tj. jeho hrany nelze vzít a rozebrat je na několik perfektních párování). Je mi jasné, že tenhle graf má 1-faktor/perfektní párování (tj. zde to bude graf se všemi původní vrcholy + pouze s hranami spojujícími vnitřní a vnější pěticyklus). Dále jsem si ověřil, že po vybrání všech hran tohoto 1-faktoru z původního grafu mi zůstane 2-faktor - "vnější" a "vnitřní" pěticyklus.
Jenže to je ale asi všechno. Napadá mne: a) vybrat všechny možné 1-faktory navzájem neizomorfní a ukázat pro každý zvlášť, že zbytek není 1-faktor a ani ho v sobě nemá (to je ale nepříliš hezký přístup); b) kdesi jsem vygooglil, že 1-faktorizovatelnost k-regulárního grafu odpovídá možnosti obarvit hrany grafu k barvami. Petersenův graf je 3-regulární (tj. má všechny vrcholy stupně 3), jenže dle Brooksovy věty jej lze obarvit nejméně 4-mi barvami. Avšak vůbec jsem nepochopil důkaz toho předpokladu 1-faktorizovatelnosti.
Nemáte někdo nějaký nápad, popř. radu, na jakou vlastnost grafu bych se měl zaměřit?
Předem díky za odpověď.
V.
Nevtíravé UP.
Graf má 10 vrcholů, párování 5 hran. Kdyby ho šlo rozložit na perfektní párování, byly by tři. Obarvením každého párování bychom dostali, že má graf chromatický index 3, což není pravda.
Zkusme obarvit třemi barvami: pro obarvení vnějšího obvodu je (až na symetrie) jediná možnost, pro obarvení spojnic s vnitřním pěticyklem taky a pro těch posledních 5 hran snadno najdeme spor.
Tak doufám, že jsem zase něco nepřehlídl.
↑ Kondr:
Prošel jsem to a důkaz se zdá být korektní. Mockrát děkuji za pomoc!
V.