Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
V trojúhelníku ABC znáte A[-5;1] , B[4;2] a souřadnice průsečíku výšek V[3;-3].
Hledáme souřadnice bodu C.
Jak mi může momoci bod V? Napadá mě najít patu výšky, ale nevím jestli to nějak jde.
jak píše kolega ↑ Arcasil:, nepotřebuješ znát patu výšky, protože víš,
-> tím získáš přímku, na níž výška a tedy i bod C leží. Potřebuješ však blíže specifikovat pozici bodu C na dané přímce -Offline
Dovolil bych si nesouhlasit s poznámkou od Doxxika, že bod V dělí úsečku na třetinu a dvě třetiny. (pokud tedy máme na mysli tu samou úsečku :)
Možná si to pleteš s těžištěm (průsečík těžnic v troúhelníku). To dělí každou těžnici v trojúhelníku na dva díly v poměru 2:1.
Snad.
↑ Arcasil:
uaa .. já už si dneska snad půjdu něco udělat.. jsem od rána jak praštěnej něčím pořádně tvrdým. Samozřejmě že nedělí.. ..omlouvám se a mažu svůj předchozí nesmysl..
- Víš tedy, že bod C má ležet na přímce která je kolmá k AB a prochází bodem V. Tu přímku není těžké vyjádřit.
- Víš, že přímka která je dána body BV (nebo AV) je kolmá k přímce dané body AC (nebo BC). Zde bych použil skalární součin vektorů rovný nule.
Dostaneš dvě rovnice o dvou neznámých, které už není těžké vypočítat. (neznámé x,y jsou souřadnice bodu C).
Snad.
Stránky: 1