Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Střecha románské rotundy ma přibližně tvar pláště kužele,jehož strana dlouhá 5,9m svírá s vodorovnou rovinou úhel velikosti 26°.Vypočítejte: c)Obsah střechy d)Spotřebu břidlicových destiček na pokrytí této střechy,víte-li,že na m2 se jich spotřebuje 32 a že je třeba počítat s jejich 8%odpadem? Pls ještě jednoui o pomoc obsah mi vyšel 98,2m2 a spotřeba břid. destiček zatím bez 8%odpadu 3142,4 a ted nwm zas ty 8%,udělám to taky takhle:0.08x3142,4=251.392 a to přičtu k 3142,4=3393,8?

↑ Kate:
Ano, bud 0,08x3142,4 + 3142,4, nebo rovnou 1,08x 3142,4 :) Ještě ti zkontroluju ty výpočty :)
EDIT: mně vyšla výška kužele 2,455, z toho poloměr podstavy přibližne (zaokrouhlením) 5,036 m. Proto, povrch 168,2728 plošných metrů. Já to překontroluju, doporučím ti udělat totéž :)
Obrázek: 
Vzorec pro povrch:
, kde s je strana (šikmá výška toho kužele) a r poloměr podstavy

↑ Kate:
Aha, pardon, omlouvam se :) tak to přepočítám:
(budu ti věřit)
. Z toho povrch bez podstavy
:)

↑ Kate:
S = pi*r *(r+s),, bez podstavy tedy pí*r*s, výšku nepotřebuješ, ja jsem si jí spočítal protoze si rád komplikuju život. Stačilo na začátku si dopočítat třetí úhel a přes sínovou větu rovnou ten poloměr.

↑ Kate:
Máš to dobře, ja neumím zacházet s kalkulačkou :D Dobrý, tak z toho povrch uz dopočítáš, co ti vyjde vynásob 32 (ty došky) a k tomu výsledek vynásob 1,08 (coz je tech 8% navic) :) Jsem dneska nejaký zmateny :)