Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
prosím o odkázání na nějaký materiál, který se zabývá výpočtem stacionárních bodů fcí více neznámých (tedy nejenom 2 neznámých, ale i tří - konkrétně jsem se zasekl na jednom problému se stac. body funkce tří neznámých - níže)
f'x=3x^2 + 12y.......y=- (x^2)/4 (dosadím níže za y)
f'y=2y + 12x...........x^2 - 24x = 0 ...... x(x-24)=0......... x=0 a x=-24, takže podezřelý bod [-24,0,0] nebo musím dopočítat y a z? když ano, tak stačí použít z=-1 (níže) a zbytek dosadit do původní rovnice na vypočítání y při f(xyz)=0?
f'z=2z + 2 .............. z = -1 a tedy jeden podezřelý bod z extrému je [0,0,-1]?
↑ metamedik:
Zdravím,
není napsáno zadání funkce, proto tomu není rozumět, zda je funkce zadána inplicitně f(x,y,z)=0 (snad to tak bude) nebo z=f(x, y) nebo něco jiného. Prosím o doplnění, pokud je zájem.
V každém případě vhodné odkazy jsou zde nebo zde.
ahoj, z mathonline.fme.vutbr jsem vycházel, ale nenašel tam k tomu podnětné a nápomocné mateirály (a ano, prošel jsem dokumenty jejich kurzu M2). a ten druhý odkaz, nejde mi ani tak o výsledek (ty znám), ale o postup, jak na to ):
zadání - lehký polynom - f(xyz)=x^3 + y^2 + z^2 + 12xy + 2z
↑ metamedik:
1) vypočtu 3 parciální (první derivace), každou položím rovnou 0 a řeším soustavu takových rovnic.
2) najdu řešení soustavy ve tvaru (-, -, -) - podle toho, co jsem vyluštila, máš jednou x_1=0, x_2=24 (i když nejsem s řešením, které nabízíš, úplně ve shodě, zkus ještě překontrolovat).
3) tedy ve výsledku máme alespoň 2 body podezřelé z extrému, jejich souřadnice x, y, z (4. souřadnice f(x, y, z) by se dopočetla pro každý bod). Takto máme zabezpečeno splnění nutné podmínky pro stacionární bod.
4) jelikož dál nepožaduji vyšetření charakteru těchto bodu (pouze, že jsou stacionární), tak zřejmě tak je splněn úkol zadání.
Určitě tedy není zadáno f(x,y, z)=0? Jen tak pro jistotu se ptám.
to řešení, které nabízím, je vědomě nesprávné (: (spprávné jsou [0,0,-1] a [24,-144,-1], avšak nevím, jak logicky postupovat, abych se k ním dostal - těch -144 si dokážu dopočítat, ale rád bych dostal z nějakého leafletu pod kůži logickou konstrukci řešení hledání stac. bodů)
no, k tomu příkladu - mám vypočítat lok. extrém fce
↑ metamedik:
Z čeho a kam se chceš dostat? A jaký smysl má nabízet nesprávné řešení?
Řeš tuto soustavu: 

je zřejmé, že z neovlivňuje ostatní promenné a platí pro každou kombinaci x, y, která vznikne z řešení prvních 2 rovnic. Tak, jak jsi řešil:
vzniklo x_1=0. Dosadím do 1) rovnice a dopočtu y. Mám y_1=0.
vzniklo x_2=24, dosadím do 1) rovnice a dopočtu y. Mám y_2=-144.
Už v pořádku? (bohužel, také se musím někam dostat, tak si nějak porad).
------------------
OT: pořád se mi ta funkce zdá být implicitní...
↑ metamedik: to je v pořádku.
Však jsi nás ↑ nezmatl:, já se se zmatu úspěšně sama.
Pokud dělalo problém řešení soustavy, stačilo do všech rovnic doplnit x, y, z (kde "nebylo vidět") s nulovým koeficientem. Věřím, že už v pořádku, téma považuji za vyřešené a tak ho označím.
Stránky: 1