Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kolik nejvýše tříciferných čísel můžeme sestavit z cifer 0,1,2,3,4,5.Cifry se neopakují
Já to počítala tak , že jednociferných je 6,když počítáme i 0, dvojciferných- 25 na začátku 0 být nemůže tj. 5*5 a pak ty trojciferné- 100 jako 5*5*4, ale nevím jestli to mám správně , zda to mám vůbec správně..nějak mi to moc neleze do hlavy.Děkuji
zkusil bych to přes variace (vzhledem k tomu, že je to kombinatorika a že se nemají opakovat...)
počet tříciferných: V(3;6) - V(2;5) (odstraním ty, co mají na začátku nulu) - tedy: počet XXX - počet 0XX
počet dvouciferných: V(2;6) - V(1;5) (opět odstraním ty, co mají na začátku nulu - tedy počet XX - počet 0X
počet jednociferných: V(1;6) - V(1;1) (odstraním nulu) - tedy počet X - počet 0
celkem tedy: V(3;6) + V(2;6) + V(1;6) - V(2;5) - V(1;5) - V(1;1)
ok?
↑ Doxxik: ještě mi dělalo problém, když mám s cifer 0 -9 udělat čtyřciferné číslo..počítala jsem , že na prvním místě jich bude moci být 9 na druhém 10-1 na třetím 10-2 a na čtvrtém 10-3.. ale asi to tak nebude- 9*9*8*7 není 4.320 jak je ve výsledku..někde dělám chybu a nevím kde... měla by to být variace podle mě nebo se pletu???