Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 05. 2010 12:35

d.lord
Reputace:   

Jak zjistit, zda se jedná o afinní prostor?

Ahoj, mám tu příklad a potřebuju zjistit, zda se jedná o afinní prostor.
Mám: A je podmnožina R^m, vektorový prostor V(R^n)a zobrazení -> : A x A -> V, které libovolným bodům X, Y z A priřazuje vektor XY z V.   A = R^2, V = R^2, XY(vektor) = (y1 - x1, y2^k - x2^k), kde k je pro prvni priklad 2 a pro druhy priklad 3.
Můj postup:
musím ověřit axiomy existence afinního prostoru.
1. pro 3 body EFG a jejich vektory musí platit: EF vektor + FG vektor = EG vektor
2. tady tímto si nejsem vůbec jist, z mých zápisků to nemůžu přečíst.
Chtěl bych se zeptat, jak postupovat při řešení tohoto příkladu, a jestli nevíte o nějakých skriptech, kde by byla nějakým rozumným způsobem popsaná látka k afinním prostorum a ukázaná na příkladech, kdyby tam byli ještě i Eukleidovské prostory, tak bych se vůbec nezlobil.
Děkuji mockrát.

#2 16. 05. 2010 11:02

d.lord
Reputace:   

Re: Jak zjistit, zda se jedná o afinní prostor?

d.lord napsal(a):

Ahoj, mám tu příklad a potřebuju zjistit, zda se jedná o afinní prostor.
Mám: A je podmnožina R^m, vektorový prostor V(R^n)a zobrazení -> : A x A -> V, které libovolným bodům X, Y z A priřazuje vektor XY z V.   A = R^2, V = R^2, XY(vektor) = (y1 - x1, y2^k - x2^k), kde k je pro prvni priklad 2 a pro druhy priklad 3.
Můj postup:
musím ověřit axiomy existence afinního prostoru.
1. pro 3 body EFG a jejich vektory musí platit: EF vektor + FG vektor = EG vektor
2. tady tímto si nejsem vůbec jist, z mých zápisků to nemůžu přečíst.
Chtěl bych se zeptat, jak postupovat při řešení tohoto příkladu, a jestli nevíte o nějakých skriptech, kde by byla nějakým rozumným způsobem popsaná látka k afinním prostorum a ukázaná na příkladech, kdyby tam byli ještě i Eukleidovské prostory, tak bych se vůbec nezlobil.
Děkuji mockrát.

takže jsem vypočítal, že souřadnice vektoru mi vyšla tak, že byla omezena odmocninou, tzn. že nemůžu dosadit libovolné číslo. Na základě toho bych měl říct, jestli se jedná o afinní prostor. Já si myslím že se nejedná. Mám prvavdu, nebo ne?

Zápatí