Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ coolbie:
Dobrá, takže ti jde o plochu postavy, která je (předpokládám, nepíšeš to, ale ze zadání pravděpodobně zřejmé) tvorená pravidelným oktagonem. Vzorec pro plochu pravidelného oktagonu je
(ten jsem si přečetl, odvozoval bych to do rána :) kde a máš zadaný. V čem je ještě problém?

↑ Chrpa:
Ja vím, děkuji za doplnění, je to nějak přes rovnoramenný trojúhelníky :) Leč, nikdy jsem se nenaučil pracovat s funkcí tangents (na to, že jsem studoval geodezii je to ostuda, ale proste jsem "smysl" ty funkce do hlavy nejak nedostal, a tedy neumím to používat a nevím kdy to mám použít :) Se to tady časem možná naučím :) )

↑ coolbie:
Uhel 22,5 je daný z toho, že počítáš obsah 8 rovnoramenných trojúhelníků, ten úhel je úhel, který svírá strana toho oktagonu s "poloměrem", lépe řečeno spojnicí vrcholu a středu. V každém tom trojúhelníku jsou dva takové úhly, a těch trojúhelníků je 8. Tedy 8*2.22,5 = 360°coz odpovídá :)
EDIT: aha, Spl... To jsou obdélníky. Stranu máš, výšku máš taky, S = 8 *a.v. to bys mohla dokázat logicky odvodit :)
EDIT2: v zadání jsi psala že počítáš OBJEM, Spl potřebuješ pro povrch, nezaměňovat :)
↑ frank_horrigan: jo to byl teda mohla odvodit =D jééjda já jsem truhla =D díky ;-) jo jo to Spl mám pro povrch =)