Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte, hledal jsem na internetu a nasel jsem to v mnoha podanich, ale nikde to nepopisuji tak, abych to pochopil... potreboval bych takovou nejakou kucharku, jak provest inerpolaci trigonometrickym polynomem. Mam 8 bodu:
// od nuly do dve pi s krokem pi/3.5
Mohl byste mi, prosim, nekdo popsat presne, jak interpolovat tato data trigonometrickym polynomem? Mockrat dekuji :-)
Univerzální postup interpolace je (principiálně) jednoduchý: Vezmeš si funkci, kterou chceš interpolovat, dosadíš hodnoty a vyřešíš soustavu (obecně nelineárních) rovnic.
Zde tedy vezmeš interpolační trigonometrický polynom:
(hádej, proč jsem zvolil zrovna tolik koeficientů ;-)
do rovnice si postupně dosadíš za t=0, pi/3.5, 2pi/3.5,... a odpovídající funkční hodnoty. Výsledkem bude nehomogenní soustava osmi lineárních rovnic pro osm neznámých (a1-a4, b1-a4), tu stačí vyřešit a máš výsledek.
↑ Formol:
Ma takova uloha vubec reseni? Myslim pro libovolna vstupni data.
↑ kaja(z_hajovny):
Más pravdu, že takovýto postup hrubou silou asi nemusí fungovat pro libovolná data a libovolné funkce. Jestli se ale nemýlím (jde o pocit, nikoliv o tvrzení opřené o důkaz, numerická matematika mě také zatím čeká), pak by měla mít matice přidružené homogenní soustavy vždy hodnost osm a tak by měla být soustava vždy řešitelná.
Stránky: 1