Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám problém s tímto příkladem.
Vypočítejte objem a povrch čočky, která vznikne průnikem dvou koulí o polomětech 8cm a 4cm. Vzdálenost středů koulí je 10cm.
Můj rozbor:
Je zřejmé, že při pohledu "2d" vidíme dva kruhy, jejichž středy mají určenou vzdálenost, přičemž dochází k průniku těchto dvou kruhů.
Ale není mi jasné, že když vypočítám obsah těch dvou společných částí, jejichž výšku v daných koulích zjistím pomoci vzdálenosti těch dvou středů, tak jak provedu matematicky ten průnik jak obsahu tak objemu?
Jak to vidíte vy? Chtěl bych zahájit diskusi nad tímto příkladem, vyřešit si ho chci sám s pak provést případnou kontrolu mého postupu. Děkuji za komentáře a pomoc.

↑ Jirda:
Ta čočka bude mít tvar spojky (vypuklé). Uvažuju takto: nakreslím si náčrtek (radsi narysuju). Vidím průnik jako dva kulové vrchlíky, které si rozdělím ke každé (svojí) kouli, abych nepočítal 2x. Dostanu tedy dvě "půlčočky", kdy její osa je rozděluje (jedna bude menší, jedna bude větší. Vzdálenost osy od každého ze středů dokážu dát dohromady. Vypočtu objem a povrch jednoho a druhého vrchlíku, sečtu.
Dobrý den, potřebuji poradit s několika přiklady :)
Rovnice:
cos na druhou x = 1 + sin x má v intervalu <0,360> počet řešení: na výběr mám 2,3,4,5,jinak
Počet řešení rovnice sin x + sin 2x = 0 v intervalu <0,360> je: 1,2,3,4,jinak
Jako nechápu jak to mám zjistit kolik těch řešení je... prosím poraďte mi :) potřebuji to na přijmacky... DEKUJU MOC
a ještě jeden,který mě nevychází.... Označme objem Vo. Když pak poloměr podstavy válce dvakrát zvětšíme a zároveň výšku zmenšíme na polovinu, pak objem takto změněného válce bude: 4*Vo, 2*Vo, Vo/2, Vo/4
Díky, mějte se hezky

↑ pavens:
1)
a)
Na uvedeném intervalu bude počet řešení:
= 3 řešení
b)
Na uvedeném intervalu bude počet řešení
= 1 řešení
Celkem 4 řešení.
3)
2)
a)
- 3 řešení
b)
- 2 řešení
Celkem 5 řešení
Dobrý den,
nevím si rady a některými příklady na přijímací zkoušky. Byla bych ráda, kdyby jste mi s jejich řešením pomohli. Děkuji :-)
1. Řešením nerovnice |x/2 - 3| <= 1 jsou právě všechna x, pro něž platí co?
2. Všechna řešení rovnice log x - 3/log x = 2 leží v jakém intervalu?
3. Všechna řešení rovnice 5.(4 - 2 na x)=2 na x - 28 leží v jakém intervalu?
Stránky: 1