Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 03. 2008 14:50

evik
Místo: Ostrava
Reputace:   

Relace

Ahojte,
řeším jestli je relace, která je symetrická a tranzitivní automaticky i reflexivní. Já myslím, že ne ale mám to i dokázat. Pomužete mi napsat důkaz?
Moc dekuju Eva

#2 04. 03. 2008 16:52

robert.marik
Einstein
Reputace:   

Re: Relace

V definici tranzitivnosti polozte z=x a uvidite :)

Zkusil jsem dokazovat ze je, budto to dokazu anebo uvidim, na cem by to mohlo zktroskotat a pak sestrojim protipriklad - tolik k taktice :).

#3 04. 03. 2008 22:30

evik
Reputace:   

Jo fajne, tak  jsem zjistila, ze je :)

#4 08. 03. 2008 20:04

evik
Reputace:   

Prosím vás,
mkněte se mi někdo na to, bylo mi to vráceno na opravení. Můžete mi někdo podrobněji poradit jak to dokázat.
Děkuji

#5 09. 03. 2008 12:57

robert.marik
Einstein
Reputace:   

To by mě teda zajímalo, učitel tvrdí že relace která je symetrická a tranzitivní nemusí být reflexivní?

#6 09. 03. 2008 13:09

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

Důkaz se mi dělat nechce, ale mám protipříklad ;-)

X a Y jsou libovolné výroky. $\langle X, Y \rangle \in R \Rightarrow \|X \wedge Y \| = 1$

Tahle relace je symetrická a transitivní, ale není reflexivní.

2+2=4

#7 09. 03. 2008 19:50

evik
Reputace:   

Aha, ale ja moc nerozumim tomu zapisu...co to znamena?

#8 09. 03. 2008 20:02

Lukee
Administrátor
Web

X a Y jsou jakékoliv výroky. X a Y jsou v relaci R, pokud mezi nimi platí konjunkce (tzn. pokud jsou oba výroky pravdivé). Jistě platí $\(X \wedge Y\) \Leftrightarrow \(Y \wedge X \)$, tedy platí symetrie. Stejně tak dle definice platí transitivita. Jestliže je pravdivé A a B a také je pravdivé B a C, je pravdivé i A a C. Nicméně z toho nevyplývá, že by byl pravdivý výraz X a zároveň X. Taková relace tedy není reflexivní.

2+2=4

#9 09. 03. 2008 21:03

evik
Reputace:   

Asi se ptám blbě, ale proč to ztoho nevyplývá? :)

#10 09. 03. 2008 21:14

Lukee
Administrátor
Web

↑ evik: Protože když budeš mít nepravdivý výrok, třeba „Slunce je modré“, tak výrok „Slunce je modré a zároveň je Slunce modré“ nedává pravdivostní hodnotu 1, tudíž ta relace nemůže být reflexivní.

2+2=4

#11 09. 03. 2008 21:20

robert.marik
Einstein
Reputace:   

No jo, už mi to došlo, kde v tom důkaze je chyba.
Pokud je v relaci aspoň s jedním prvkem, pak je v relaci i sám se sebou, jak to plyne z mého prvního příspěvku.
Prvek ale nemusí být v relaci s ničím a potom ta tranzitivate ani symetrie nepomůže.

Například relace na libovolné množině, kde nic není v relaci s ničím, je symetrická i tranzitivní, ale není reflexivní.

Díky Lukeemu za objasnění a velká omluva původní tazatece.

#12 09. 03. 2008 21:50

evik
Reputace:   

Asi mi to myslí nějak pomaleji, ale ještě furt nerozumím, jak by teda ta relace musela vypadat aby, když v ní bude i výrok např. "Slunce je modré", byla symetrická a tranzitivní?

#13 09. 03. 2008 22:02

Lukee
Administrátor
Web

↑ evik: Ono jde o to, že symetrie a transitivita platí jen pro ty dvojice prvků, které už jsou v relaci (ta definice je zapsána implikací — jestliže … potom). Samotná symetrie tedy neplatí pro všechny dvojice, ale jen pro všechny dvojice, které jsou v relaci. Ale reflexivita musí platit pro každý prvek z množiny. Žádný složený výrok s výrokem „Slunce je modré“ tedy nebude v naší relaci R a proto se „vyhne“ definici symetrie. Ale „nevyhne“ se definici reflexivity.

2+2=4

#14 10. 03. 2008 13:00

evik
Reputace:   

↑ Lukee:
A co mysliš tím "se vyhne" symetrii? My ale mame vycházet z předpokladu, že ta relace je symetrická, nebo tp chápu furt spatne?
Zda se, ze to asi tak lehce nepochopim, snad tomu budu muset zkrátka jen uvěřit.

#15 10. 03. 2008 13:38

Lukee
Administrátor
Web

↑ evik: Zkusím to naposledy. Mějme tuto množinu $M \subseteq \mathbb{N}; M = \{1, 2, \dots , 10\}$. Relace R je definována jako podmnožina kartézského součinu $M \times M$ a obsahuje tyto dvojice prvků:

$R=\{\langle 1, 2 \rangle, \langle 2, 1 \rangle, \langle 1, 3 \rangle, \langle 3, 1 \rangle, \langle 2, 3 \rangle, \langle 3, 2 \rangle, \langle 1, 1 \rangle, \langle 2, 2 \rangle, \langle 3, 3 \rangle \}$

Tato relace je symetrická. Je i transitivní. Ale není reflexivní, protože v relaci není například dvojice $\langle 5,5 \rangle$.

Když tak se pokuste o vysvětlení někdo jiný, mně se to evidentně nedaří… :-)

2+2=4

#16 10. 03. 2008 14:41

evik
Reputace:   

Aha... už mi to je jasnejsi, moc si cenim vaseho casu a nasazeni, moc diky Eva

#17 10. 03. 2008 14:52

evik
Reputace:   

No ale, jestli se můžu ještě něco k tomu zeptat,....

pod pojmem symetrie tu mám uvedeno, že
                 pro KAŽDÉ m1 a m2 z M platí že (m1, m2) jsou z R a potom (m2, m1) jsou z R.
V tom případě v našem uvedeném R=( (1,2), (2,1).....) nejsou obsaženy VŠECHNY.... tu to nevadí? A pro symetrii to vadí?

#18 10. 03. 2008 14:55

evik
Reputace:   

hmmm... teda na konci jsem myslela pro reflexivitu to vadí? (místo " pro symetriito vadí?),
pardon

#19 30. 03. 2008 21:15 — Editoval rob (30. 03. 2008 21:16)

rob
Zelenáč
Reputace:   

Ahojte,

tiez riesim podobny problem a tiez som zial najprv "dokazal", ze reflexivita z symetrie a tranzivity vyplyva...
Dik moc Lukee za objasnenie, ze to tak nie je.

Evik,
Lukee na tvoj posledny dotaz uz odpovedal:

Lukee napsal(a):

↑ evik: Ono jde o to, že symetrie a transitivita platí jen pro ty dvojice prvků, které už jsou v relaci (ta definice je zapsána implikací — jestliže … potom). Samotná symetrie tedy neplatí pro všechny dvojice, ale jen pro všechny dvojice, které jsou v relaci. Ale reflexivita musí platit pro každý prvek z množiny. ...

k tvojej definicii pojmu symetria - chyba tam slovicko JESTLIZE:
pro KAŽDÉ m1 a m2 z M platí že JESTLIZE (m1, m2) jsou z R TAK potom (m2, m1) jsou z R

rob

Zápatí