Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V definici tranzitivnosti polozte z=x a uvidite :)
Zkusil jsem dokazovat ze je, budto to dokazu anebo uvidim, na cem by to mohlo zktroskotat a pak sestrojim protipriklad - tolik k taktice :).
To by mě teda zajímalo, učitel tvrdí že relace která je symetrická a tranzitivní nemusí být reflexivní?

X a Y jsou jakékoliv výroky. X a Y jsou v relaci R, pokud mezi nimi platí konjunkce (tzn. pokud jsou oba výroky pravdivé). Jistě platí
, tedy platí symetrie. Stejně tak dle definice platí transitivita. Jestliže je pravdivé A a B a také je pravdivé B a C, je pravdivé i A a C. Nicméně z toho nevyplývá, že by byl pravdivý výraz X a zároveň X. Taková relace tedy není reflexivní.

↑ evik: Protože když budeš mít nepravdivý výrok, třeba „Slunce je modré“, tak výrok „Slunce je modré a zároveň je Slunce modré“ nedává pravdivostní hodnotu 1, tudíž ta relace nemůže být reflexivní.
No jo, už mi to došlo, kde v tom důkaze je chyba.
Pokud je v relaci aspoň s jedním prvkem, pak je v relaci i sám se sebou, jak to plyne z mého prvního příspěvku.
Prvek ale nemusí být v relaci s ničím a potom ta tranzitivate ani symetrie nepomůže.
Například relace na libovolné množině, kde nic není v relaci s ničím, je symetrická i tranzitivní, ale není reflexivní.
Díky Lukeemu za objasnění a velká omluva původní tazatece.

↑ evik: Ono jde o to, že symetrie a transitivita platí jen pro ty dvojice prvků, které už jsou v relaci (ta definice je zapsána implikací — jestliže … potom). Samotná symetrie tedy neplatí pro všechny dvojice, ale jen pro všechny dvojice, které jsou v relaci. Ale reflexivita musí platit pro každý prvek z množiny. Žádný složený výrok s výrokem „Slunce je modré“ tedy nebude v naší relaci R a proto se „vyhne“ definici symetrie. Ale „nevyhne“ se definici reflexivity.

↑ evik: Zkusím to naposledy. Mějme tuto množinu
. Relace R je definována jako podmnožina kartézského součinu
a obsahuje tyto dvojice prvků: 
Tato relace je symetrická. Je i transitivní. Ale není reflexivní, protože v relaci není například dvojice
.
Když tak se pokuste o vysvětlení někdo jiný, mně se to evidentně nedaří… :-)
No ale, jestli se můžu ještě něco k tomu zeptat,....
pod pojmem symetrie tu mám uvedeno, že
pro KAŽDÉ m1 a m2 z M platí že (m1, m2) jsou z R a potom (m2, m1) jsou z R.
V tom případě v našem uvedeném R=( (1,2), (2,1).....) nejsou obsaženy VŠECHNY.... tu to nevadí? A pro symetrii to vadí?
Ahojte,
tiez riesim podobny problem a tiez som zial najprv "dokazal", ze reflexivita z symetrie a tranzivity vyplyva...
Dik moc Lukee za objasnenie, ze to tak nie je.
Evik,
Lukee na tvoj posledny dotaz uz odpovedal:
Lukee napsal(a):
↑ evik: Ono jde o to, že symetrie a transitivita platí jen pro ty dvojice prvků, které už jsou v relaci (ta definice je zapsána implikací — jestliže … potom). Samotná symetrie tedy neplatí pro všechny dvojice, ale jen pro všechny dvojice, které jsou v relaci. Ale reflexivita musí platit pro každý prvek z množiny. ...
k tvojej definicii pojmu symetria - chyba tam slovicko JESTLIZE:
pro KAŽDÉ m1 a m2 z M platí že JESTLIZE (m1, m2) jsou z R TAK potom (m2, m1) jsou z R
rob