Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, učím sestru z matematiky a jelikož jsem střední školu dělala před x lety, už si vše nepamatuji :-), ne a ne hnout s tímto příkladem, určo to bude nějaká lehká kravinka, ale opravdu když dosadím do vzorce, tak mě vychází pořád něco jiného než je ve výsledcích, má vyjít (4, 0) a (-8,0) plííís, písněte mi někdo prosím jak se to počítá - za každý náznak výpočtu moooc předem děkuji :-).
Na ose x určete bod tak, aby jeho vzdálenost od bodu A (-2, 8) byla 10.
Zkusím napovědět lépe.
Máme kružnici, se středem v tom bodě A o poloměru 10. (na ní leží všechny body vzdálené od bou A 10)
tedy (x+2)^2+(y-8)^2=10^2
Pro osu x platí, že y=0
Tak tedy (x+2)^2+(0-8)^2=10^2
Jednoduché řešení kvadratické rovnice a je to.
↑ septolet:
jo díky moc už to mám :-), myslela jsem si, že je to nějaká jednoduchost, ale furt jsem to dávala do vzorce /AB/ = odmocnina :-) (a1-B1) + (a2 - B2), a nevycházelo mi to, pythagorka mě vůbec nenapla, :-). díky moc
↑ Honzc:
Díky moc tak dle tvého vysvětlení už to chápu, pořád jsem to cpala do vzroce pro vzdálenost, resp velikost vektorů, když to bylo v tom učivu a to byla ta chybá, díky napsal si to stručně, jasně přehledně - chápu to i já :-), :-)
↑ andrea1974:
Zdravím,
ale "ten vzorec pro vzdálenost" by měl samozřejmě také fungovat, pokud ho máš tak, jak jsi zapsala, tak obsahuje chybu:
/AB/ = odmocnina :-) (a1-B1) + (a2 - B2),
měl by být :
, zkus překontrolovat s nějakou učebnici nebo dle tabulek. Lze považovat za vyřešené? Děkuji.
Honzc napsal(a):
Zkusím napovědět lépe.
nikdy nevíme, co je "lépe", ale vždy je všechno "jinak". Děkuji.