Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 05. 2010 17:37

prakovce
Zelenáč
Reputace:   

Dokazy viet o grafoch

Potrebovala by som pomocť s následujucimi tvrdeniami :

1) Každé dve najdlhšie cesty v súvislom grafe majú spoločný vrchol.
2) Každý bipartitný d-regulárny graf (d>1) obsahuje 2-faktor.
3) Koľko je triangulácií konvexného n-uhelníka?
4) Nech sú hrany grafu K9 ofarbené červenou a modrou. Dokážte, že v tomto grafe K9 existuje buď červený C4, alebo modrý C3.
5) G je vrcholovo 3-súvislý graf a y,x sú jeho vrcholy.Existuje v G kružnica, ktorá prechádza y a neprechádza x ??

• (téma jako vyřešené označil(a) Kondr)

#2 20. 05. 2010 20:59 — Editoval petrkovar (20. 05. 2010 21:00)

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: Dokazy viet o grafoch

↑ prakovce:Zkusme napovědět:
1) sporem
2) Podle Hallovy věty daný graf obsahuje 1-faktor, a...
3) Pod heslem Catalanova čísla nebo Catalan numbers se toho dá najít opravdu hodně
4) první možnost: v alespoň jedné barvě musí existovat vrchol stupně 4. podívejme se na jeho sousedy.
Jiný způsob, těžší, jen jako hvězdičkový: graf na devíti vrcholech nebo jeho doplněk musí být neplanární (toto není triviální výsledek). Jaké neplanární grafy na devíti vrcholech mohou být podle Kuratovského věty? Může některý z nich mít obvod 5?
5) To je nějak podezřele lehké, pokud si uvědomíme, že K_6 je vrcholově 3-souvislý graf. Co teprve K_4? Tipnul bych si to na chybu v zadání.
Mimochodem: z jaké školy a jaký studijní obor řeší takové otázky?

#3 22. 05. 2010 09:33

prakovce
Zelenáč
Reputace:   

Re: Dokazy viet o grafoch

↑ petrkovar:

Matfyz ;-)

Ja väčšinou keď mám nieaké podobné tvrdenia tak dokážem určiť či to platí, neplatí a tak, ale keď to mám dokázať tak si už neviem rady :-D Skúsim to teda s nápovedou, čo si mi dal a keď tak sa ešte ozvem :-)

Zatiaľ díky

Zápatí