Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Potrebovala by som pomocť s následujucimi tvrdeniami :
1) Každé dve najdlhšie cesty v súvislom grafe majú spoločný vrchol.
2) Každý bipartitný d-regulárny graf (d>1) obsahuje 2-faktor.
3) Koľko je triangulácií konvexného n-uhelníka?
4) Nech sú hrany grafu K9 ofarbené červenou a modrou. Dokážte, že v tomto grafe K9 existuje buď červený C4, alebo modrý C3.
5) G je vrcholovo 3-súvislý graf a y,x sú jeho vrcholy.Existuje v G kružnica, ktorá prechádza y a neprechádza x ??
↑ prakovce:Zkusme napovědět:
1) sporem
2) Podle Hallovy věty daný graf obsahuje 1-faktor, a...
3) Pod heslem Catalanova čísla nebo Catalan numbers se toho dá najít opravdu hodně
4) první možnost: v alespoň jedné barvě musí existovat vrchol stupně 4. podívejme se na jeho sousedy.
Jiný způsob, těžší, jen jako hvězdičkový: graf na devíti vrcholech nebo jeho doplněk musí být neplanární (toto není triviální výsledek). Jaké neplanární grafy na devíti vrcholech mohou být podle Kuratovského věty? Může některý z nich mít obvod 5?
5) To je nějak podezřele lehké, pokud si uvědomíme, že K_6 je vrcholově 3-souvislý graf. Co teprve K_4? Tipnul bych si to na chybu v zadání.
Mimochodem: z jaké školy a jaký studijní obor řeší takové otázky?
↑ petrkovar:
Matfyz ;-)
Ja väčšinou keď mám nieaké podobné tvrdenia tak dokážem určiť či to platí, neplatí a tak, ale keď to mám dokázať tak si už neviem rady :-D Skúsim to teda s nápovedou, čo si mi dal a keď tak sa ešte ozvem :-)
Zatiaľ díky
Stránky: 1