Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte jeden môj známy ma takýto problém. Ako zistí rovnicu tejto krivky zadanu v exceli? Keď tam dal trendovú krivku a jej rovnicu síce to rovnicu vyplulo, no po dosadení čísel tam proste nesedí :/
↑ thebastard:
Zdravím,
v tom se nedá pořádně vyznat. Do grafu si dal závislost řádku "k200" od řádku "rezerva". Trendová funkce je to, co je uvedeno na grafu f(x)? Nebo něco jiného? A která čísla mu nesedí?
Děkuji.
Y os ( vodorovne) je priemerny čas a X (zvislo) je riadok rezerva. Chcel by rovnicu funkciu tej priamky. Ta funkcia co tam je je nejaka funkcia. Len ked do nej za x dosadi nejake cislo nevýjde mu to Y v zavislosti od krivky.
Takze to je asi zla rovnica funckie :) A nevieme si stym rady
↑ thebastard:
jenže vaše data nemaji charakter přímky.
Ale to, co vám vypsalo neodpovída (buď exponenciální závislost nebo ještě více se mi zdá lineární lomena), třeba f(x)=10+(1600/x) - to je lidová tvořivost (jen od pohledu). Nebo něco podobného více přesného.
Asi nebudu mít dostatek času se tomu věnovat. Zkuste to nějak srozumitelně popsat - konkrétní zadání, cíl atd.
No. Tu je ten jeho známy:D Chcel som týmto len zistiť toto: mám v papierovej forme graf. Graf udáva závislosť medzi rezervou kapacity (os x) a priemerným časom čakania (os y). Tie riadky K200, 600 a 1000 sú hodnoty kapacity vstupu, graf je spravený pre variant tuším 200 ale v reále je pre každý z týchto samostatná krivka a hodnoty medzi nimi sa interpolujú. To je ale nepodstatné. Ide o to že nevedel som ako získať vzorec na výpočet aspoň jednej krivky, tak som si odčítal z grafu hodnoty časov čakania (y) pre jednotlivé hodnoty rezervy kapacity(x). Dal som to do grafu v exceli. Dal som si možnosť spojiť body do trendovej čiary a vypísať vzorec. Skúšal som rozne možnosti trendových čiar z ktorých najlepšie vyšla polynomická piateho rádu alebo táto "energická" ako ju nazvala vista:D Lenže problém nastal, keď som spätne hociktorý z týchto vzorcov použil na výpočet krivky. Zadal som do riadku hodnoty x (rezervy kapacity) a ako y som dal vzorec na trendovú čiaru - y nevychádzal. Takže vie mi niekto prosím poradiť?:D Chcel som to čisto kvôli tomu aby som dal automaticky vypočítať v exceli priemerný čas čakania a nemusel stále pozerať do grafu na papieri. Ďakujem za odpovede:)
Máte v tom nějaký nepořádek, co se týče toho co je závislá proměnná a co nezávislá.
Tak tedy podle mě má být osa x (nezávislá proměnná)-rezerva a y (závislá proměnná) -průměrný čas (čekání).
Potom je možné v grafu najít metodou nejmenších čtverců regresní funkci.
pro k200 vychází funkce: (mocninná) y=f(x)=3066.4*x^(-0.9717)=3066.4/x^0.9717
pro k=600 y=f(x)=1261.3*x^(-0.8109)
pro k=1000 y=f(x)=843.85*x^(-0.7393)
Zdravim Vás a posielam moje poznatky. 1. s excelom som pochodil podobne ako Vy asi takto
a tam asi už končíme s presnosťou :-(Offline
↑ Zelko:
Podle mě, to o co se tady snažíš je úplně zbytečné (ta velká přesnost).
Jestli jsem to dobře pochopil, tak ty máš obrázek s nějakými křivkami a snažíš se ty křivky převést na nějaké křivky, které se dají vyjádřit analyticky.
Ovšem uvědomuješ si, že přesnost tvého snažení je limitována tím, jak přesně jsi schopen vyčíst souřadnice bodů z toho obrázku?
Jen tak pro zajímavost u křivky K200: Jakou hodnotu průměrného čekání odečteš pro rezervu kapacity rovnou 40?
Já odečítám 79 ty jsi odečetl 80.
A tak je to všude. Takže snažit se to dostat na R^2=1 je zbytečné.
Jinak v tom excelu jde samozřejmě volit typ regresní křivky, já bych řekl, že nejlepší je polynomická 6.řádu.
A i ty co jsi udělal, jsou už podle mě dobré.
Aneb jak se říká, statistika je přesný součet nepřesných čísel.