Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » kdy kulička vypadne z nakloněného důlku? (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 29. 05. 2010 11:55 — Editoval jku (29. 05. 2010 11:58)

jku
Zelenáč
Reputace:   

kdy kulička vypadne z nakloněného důlku?

Zdravím.

Mám nějakou desku a v ní důlek. V tom důlku je kulička a potřeboval bych poradit jestli je možné spočítat jak se ta deska s tím důlkem musí naklonit, aby z něho kulička vypadla.

Buď bych potřeboval zjistit úhel, jak je nutné plochu naklonit nebo by stačilo i jenom ověřit jestli pod úhlem X kulička už vypadne důlku nebo ne. Ale potřebuji nějaký obecný postup, abych si tam mohl dosadit vlastní parametry:
- znám poloměr koule, která opisuje ten důlek i hloubku toho důlku (hloubka toho důlku je vždy menší než poloměr koule).
- znám i poloměr té kuličky
- potom jestli to bude záviset i na materiálu kuličky (jeho hmotnosti) tak to znám také.
Na materiálu té podložky mi nezáleží a snad nic jiného by to ovlivňovat nemělo...

Již jsem pár let ze školy a ani tam fyzika nebyla zrovna mým koníčkem, tak bych potřeboval poradit jak se dopracovat k nějakému řešení. Nebo by to bylo až příliš komplikované?
Předem děkuji za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) jku)

#2 29. 05. 2010 14:08 — Editoval BrozekP (29. 05. 2010 14:15)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: kdy kulička vypadne z nakloněného důlku?

Zdravím.

V každém bodě povrchu důlku můžeš udělat tečnou rovinu. Představ si, že tuhle tečnou rovinu uděláš na okraji důlku. Naklonění, kdy tahle rovina splyne s vodorovnou rovinou, bude kritické - kulička už nebude ve stabilní poloze, ale v labilní poloze. Pokud nakloníš desku ještě víc, už vypadne.

http://forum.matweb.cz/upload/1275134840-dulek.png

$\cos\alpha=\frac{h-r}r\nl \alpha=\arccos\(\frac{h-r}r\)$

Tohle funguje pro poloměry kuliček menší nebo rovné poloměru důlku $r$. Pro větší kuličky (ty by ale "seděly" pouze na hranách důlku) by se to muselo spočítat trochu jinak.

#3 29. 05. 2010 15:59

jku
Zelenáč
Reputace:   

Díky za pomoc.

Takže to vlastně celé závisí pouze na velikosti toho důlku?

A jen tedy pro upřesnění... na materiálu kuličky (třeba na tom, jakou má hmotnost) ani její velikosti to tedy vůbec nezáleží?

Já měl právě uvažoval podle takového subjektivního pocitu, že pro lehčí kuličku bude snadnější z důlku vypadnou než pro nějakou těžkou kuličku. A také, že pro větší kuličku to bude snadnější než pro tu menší. Ale tedy ta úvaha byla asi špatná....
Jinak u velikosti kuličky počítám jenom ty, které jsou menší než důlek o větších jsem ani neuvažoval.

#4 29. 05. 2010 18:50

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Připadá mi, že $r$ v jeho vzorci je poloměr kuličky.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#5 29. 05. 2010 19:23

Pavel Brožek

$r$ jsem měl na mysli poloměr důlku. Na poloměru kuličky (za předpokladu, že je menší než poloměr důlku) nezáleží. Kulička poloměru $r$ do důlku akorát zapadne. Menší kulička se v důlku při naklánění bude pohybovat. Nevidím důvod, proč by velikost kuličky nebo její váha měla mít vliv na kritický úhel naklonění.

#6 29. 05. 2010 19:43

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Aha, viděl jsem obrázek, kde je poloměr kuličky jako $r$ a už jsem nedočetl do konce. Tak snad příště :-)

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#7 29. 05. 2010 21:02

jku
Zelenáč
Reputace:   

BrozekP napsal(a):

$r$ jsem měl na mysli poloměr důlku. Na poloměru kuličky (za předpokladu, že je menší než poloměr důlku) nezáleží. Kulička poloměru $r$ do důlku akorát zapadne. Menší kulička se v důlku při naklánění bude pohybovat. Nevidím důvod, proč by velikost kuličky nebo její váha měla mít vliv na kritický úhel naklonění.

Jak jsem psal, tak fyzika nikdy nebyla zrovna mým koníčkem, tak mi přišlo moc jednoduché, že to závisí jen na tom důlku a kulička v tom nehraje žádnou roli.

Jen mě ještě napadá, že ale když se bude ta kulička pohybovat, tak už tam bude hrát nějakou roli, ne? Když by se rozpohybovala na určitou rychlost, tak z toho důlku vyletí i při menším náklonu té desky, že ano? Nebo i tahle úvaha je špatná?

Ale jinak opravdu moc děkuji za pomoc.

#8 29. 05. 2010 21:25

Pavel Brožek

↑ jku:

Myslím si, že pokud dáme do důlku kuličku na určité místo a tam ji udělíme určitou rychlost, nebude pohyb záviset na hmotnosti (zanedbáme-li tření). Bral jsem to ale dosud jako statickou úlohu.

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » kdy kulička vypadne z nakloněného důlku? (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí