Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 03. 2008 17:12

AdamekPOS
Zelenáč
Reputace:   

úloha

Ahoj všem  z Vás. Potřeboval bych spočítat jeden příklad - "Z věže 15m vysoké a 30m od řeky vzdálené se jevila šířka řeky v úhlu 15 stupňů. Jak široká je řeka v tom místě?" Kdo to bude mít do čtvrtka spočítané dobře i s postupem, dostane jedničku a mě by se celkem hodila. Nemohli byste mi to někdo prosím spočítat na papír, naskenovat a i se zadáním poslat na email? Díky moc. AdamekPOS@seznam.cz

#2 11. 03. 2008 17:43 — Editoval Marian (11. 03. 2008 17:44)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: úloha

Jenze tu jednicku by mel dostat ten, ktery tu ulohu spravne vyresil. Takze necekej, ze tady dostanes komplet reseni. V nejlepsim pripade bych cekal, ze dostanes navod, jak uspesne resit tvou ulohu. Nemohu se proto ubranit dojmu naivity tveho prispevku, ale to je pouze subjektivni hledisko.

#3 11. 03. 2008 18:10

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

Já souhlasím s Marianem. Zkoušel jsi to počítat? Jak daleko ses dostal?

2+2=4

#4 11. 03. 2008 18:30

AdamekPOS
Zelenáč
Reputace:   

Vím že to může být naivní požadavek ale ber to tak že propadám a tahle jednička by se mi hodila. Prostě jsem to zkusil zda to někdo spočítá a naskenuje mi to aby byl zřejmý postup a pošle mi to... nic víc. Zkoušel jsem to spočítat ale prostě se mi nedaří. Jde mi o to mít z matiky aspoň čtyřku.

#5 11. 03. 2008 19:49

Alesak
Místo: Stribro
Reputace:   

nastin jak si se to snazil vyresit, sem si jistej ze ti nekdo pomuze ten problem prekonat. jestli nevis nic tak zacni tim ze si nakreslis nacrt, a spoctes uhel pod jakym je videt z veze blizsi breh reky.

#6 11. 03. 2008 20:22

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Naskenovat a poslat mailem? To by asi nešlo. Toto je fórum, tedy místo, kde se nad úlohami diskutuje, což je pro řešitele daleko efektivnější než posílání odpovědí mailem. Jde o to, že takto si řešení mohou přečíst všichni, kteří nějakou podobnou úlohu řeší. Navíc mohou pomoci i tazateli tím, že se k řešení vyjádří, doplní ho, nabídnou alternativu... řešení úloh mailem je až ta krajní možnost, snad jediná, kdo na to má na fóru nervy je Jelena, kterou tímto zdravím :-)

Situace vypadá nějak takto

V

P                      X   Y

V -- vršek věže
P -- pata věže
X,Y -- břehy řeky
Úhel XVP je arctg(XP/VP)=arctg(30/15)
Úhel YVP je XVP+15˚=arctg(30/15)+15˚
Délka PY je VP*tg(YVP)=15*tg(arctg(30/15)+15˚)
Délka XY je PY-PX=15*tg(arctg(30/15)+15˚)-30
Kalkulačka vyčíslí...

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#7 11. 03. 2008 21:26

jelena
Jelena
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Kondr: 

Take zdravim :-)

Tak, pravdou je, ze na me vyzadani kolega AdamekPOS poslal nakres a celkem slusny a uz hlasil, ze to je v poradku :-) Coz je tak, jak ma byt. 
Vychovne poznamky jsou take v poradku - souhlasim, ze individualni reseni prikladu neni ucelem tohoto fora.   

Uz jsem vysvetlovala, na kterou prosbu zareaguji (a jeste musim mit kvalitni propisku a ctvreckovany papir :-).

Ale vubec nejsem jedina :-)

A kdo tady psal, ze vysvetloval lin. algebru po ICQ? A jeste Ivana :-)

Jeste hodne si vazim prispevku, u kterych je zrejme, ze autor(ka) si da zalezet, aby to bylo srozumitelne jak obsahove, tak i vzhledove :-)

#8 11. 03. 2008 22:00

AdamekPOS
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj. V první řadě bych všem, kteří mi by? jakkoliv trošku poradili, chtěl poděkovat. Cením si hlavně uživatelky Jeleny, která mi opravdu pomohla. Problém je asi v tom, že každý se na danou problematiku díváme z jiného úhlu pohledu. Pro většinu z Vás je matika hobby, koníček a máte ji rádi. Já matiku přímo nesnáším, nebaví mě a X let mi kazí vysvědčení. Mě zkrátka šlo o to spočítat příklad a dostat jedničku a "prolézt" z matiky a jít pak na školu kde ji už nebudu potřebovat. Mě třeba baví literatura, dějepis.... na to jsem kádr. Kdybych opravdu věděl, že tohle ( např. tenhle příklad ) budu dále v životě potřebovat, tak bych se to snažil pochopit, ale jelikož jsem přesvědčen o opaku tak mi přišlo jednodušší nechat si to spočítat a naučit se ty čísla nesmyslně nazpamě? a pak to u té tabule odvykládat a přitom nevědět o čem to vůbec mluvím. Prostě berte to tak že ne každého to baví jako Vás. Díky

#9 11. 03. 2008 22:29

Ivana
Reputace:   32 

↑ AdamekPOS: Hm.  .. :-(

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#10 11. 03. 2008 23:58

jelena
Jelena

↑ Ivana:

Ivano, nebud smutna.

Nemam dnes bohuzel dostatek casu, ale je to trochu k zamysleni - na jednu stranu je moc dobre, ze nas kolega AdamekPOS ma urcitym zpusobem vyhranene zajmy. Skoda, ze zatim nemel prilezitost uvedomit, ze matematika by sama o sebe nerozvijela nijak uspesne, pokud by nebyla potreba resit ruzne prakticke situace, jak sel zivot.

Skoda, ze nepotkal nikoho, kdo by umel vysvetlit zrovna na tomto prikladu, ze z dejepisneho hlediska je to velice zajimava uloha - prece prave mereni nedostupnych vzdalenosti melo velky vyznam v umeni valecnem, ale take v beznem zivote (urcite i s odkazem na konkretni historickou ulohu nebo na osobnost).

Chapu, kdyby mel resit nejaky obecny trojuhelnik, to neni nic zazivneho - souhlasim. Ale tady byl zadan priklad, ktery se da prece krasne provazat s vykladem o opevnenich a o lodich daleko od brehu....   

A v literature - to si vybavuji moc dobre - je to treba z moji povinne cetby - Lermontov - kdyz popisuje pozici pri souboji v "Hrdinovi nasi doby" - souboj se odehraval nad skalou na plošine, ktera mela tvar temer pravidelneho trojuhelniku...  a rozmery a kolik kroku kazdeho z ucastniku souboje delilo od toho, co bylo dano osudem...

Na druhou stranu musim ocenit, ze nas kolega se snazi prekonat prekazku, kterou vidi v matematice, byt pro nas ne prilis pochopitelnou cestou, ale i to je reseni. Vazne, do doby, nez jsem se zapojila do reseni, uz toho mel udelano dost, ocenuji.

Ukoncuji sve tema zcela mimo problem, treba ho presuneme jinam - kolega Lukee umistil prehled, co vsechno bude od zaku pozadovano v matematice, tak se tam podivame, jak je to pojato :-)

Zdravi Jelena

#11 12. 03. 2008 00:29

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ jelena:Tak doufam, ze moje poznamka nevyznela az moc "vychovne" :) ostatně -- napsal jsem větší kus řešení, než poslední dobou psávám, takže autor nemůže říct, že bych na něho byl zlý. Jinak co se týče ICQ, tak s řešením problémů touto cestou mám špatné zkušenosti, proto ten můj podpis. Každopádně v akutních případech jsem ochoten se po tomto protokolu bavit...

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#12 12. 03. 2008 00:43

jelena
Jelena

↑ Kondr:

To ne, tady i pred tebou byl cely pedagogicky sbor ( a jeste ode mne kolega dostal poznamku mailem :-)

Zápatí