Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych poradit s následujícím příkladem:
Ukažte, že množina nenulových reálných čísel tvaru a+b*(2^(1/2)) , kde a, b náleží Q vybavená operací násobení tvoří grupu.
Moje "řešení":
1) asociativita
násobení je asociativní => splněno
2) existence neutrálního prvku
x*n = x => n = 1
ověření, zda je "n" opravdu prvkem zadané množiny: a+b*(2^(1/2))=n=1 => a=1, b=0; a, b náleží Q => splněno
3) existence inverzního prvku
x*y = n
(a+b*(2^(1/2))) * (c+d*(2^(1/2))) = 1
a+b*(2^(1/2)) = 1 / (c+d*(2^(1/2)))
c+d*(2^(1/2)) bude vždy nenulové - viz zadání => inverzní prvek vždy existuje => splněno
Je to správně? Stačí to takto jako "důkaz"?
4) pokud má být grupa Abelova - musí platit komutativita
násobení je komutativní => splněno
Pokud je 1) 2) 3) splněno - tvoří grupu.
Pokud je 1) 2) 3) 4) splněno - tvoří Abelovu grupu.
Prosím o schválení, popř. opravení nebo doplnění mého postupu.
Předem děkuji!

Ahoj,
3) to podle mě není správně, neukázal jsi, že pro daná
a
skutečně existují taková
a
, že
.
Ahoj,
nevidím (možní opravdu jen nevidím) uzavřenost na grupovou operaci.
↑ BrozekP:Jj, toho jsem se obával, že to stačit nebude...bohužel netuším jak to dokázat...
↑ check_drummer:Přiznám se, že vůbec nevím, co si pod pojmem uzavřenosti na grupovou operaci mám představit - ve skriptech o tom také žádnou zmíňku nevidím (možná opravdu jen nevidím :-) ). Našel jsem tam jen 3 (4) podmínky, které se snažím ověřit výše.

↑ josefdolejs: No je třeba ověřit, že když vezmeme prvky p,q z G, tak i jejich součin je z G.
V tomhle případě vlastně dokazujeme, že
je podgrupou
(to značení
je zkratka pro množina reálných čísel tvaru a+b*(2^(1/2)) , kde a, b náleží
,
je množina invertibilních (nenulových) prvků z X).
Když se dokazuje, že je
podgrupou
, stačí ukázat uzavřenost na násobení a na inverzi. Tedy ověřit, že
* součin prvků v
je z ![kopírovat do textarea $\mathbb{Q}[\sqrt{2}]^{\times}$](/mathtex/70/70fdc3860db3af769396588c2b233c41.gif)
* převrácená hodnota prvku z
je z ![kopírovat do textarea $\mathbb{Q}[\sqrt{2}]^{\times}$](/mathtex/70/70fdc3860db3af769396588c2b233c41.gif)
To první je snadné, k tomu druhému poradím, že stačí rozšířit zlomek 1 / (c+d*(2^(1/2))) číslem (c-d*(2^(1/2))).
↑ Kondr: Díky moc za nápovědu! Doufám, že je to takto správně:
(a+b*(2^(1/2))) * (c+d*(2^(1/2))) = ac + ad*(2^(1/2) + bc*(2^(1/2) + 2bd = (2^(1/2)*(ad+bc) + ac + 2bd =
= |substituce| = k+l*(2^(1/2) => součin je z G
(1 / (c+d*(2^(1/2)))) * ((c-d*(2^(1/2))) / (c-d*(2^(1/2)))) = (c-d*(2^(1/2))) / (c^2-2d^2) = c/(c^2-2d^2) - (d/(c^2-2d^2))*(2^(1/2) =
= |substituce| = k+l*(2^(1/2) => převrácená hodnota je z G
AHoj, jen ze se vracim k tomuto prikladu:
Chapu spravne ze pokud je tato mnozina vybena operaci nasobeni, tak neutralni prvek, pro tuten pripad bude 1, ale kdyby byla mnozina vybavena operaci scitani, tak bude 0?
A v kroku 3 by se tedy postupovalo: 
ale pak jiz nejak nechapu jak to dokazat? Cetl jsem to 2x, ale jsem z toho cely zmateny.
DIky
Jen bych obecně dodal, že při dokazování "podgrup" jak píše Kondr v #6 stačí vždy ukázat jen uzavřenost na operaci (násobení, sčítání, ...) a inverzi (prvek opačný). Není těžké ukázat, že pak podgrupa už musí obsahovat i prvek neutrální (nebo ať už mu říkáme jakkoli: jednička, nula, ...) a že jde o strukturu asociativní.
Navíc komutativita se taktéž "podědí": komutativní struktura nemůže mít nekomutativní podstrukturu (naopak tomu ale být může).
No, ja trosku nerozumim tomu pojmu ukazat uzavřenost? počítal jsem u tohoto konretniho pripadu jako josefdolejs, ale bohuzel jsem se nedostal tak daleko :)
takto:
ale co s tim dal delat jaksi nevim.
k tomu druhému poradím, že stačí rozšířit zlomek 1 / (c+d*(2^(1/2))) číslem (c-d*(2^(1/2))).
Z tohoto jsem pochopil,ze by druhy pripad mel vypada takto
Prosim o pomoc, nejaky vysvetleni uplne polopate. Dekuji
↑ Berny:
ak sú a,b,c,d racionálne tak aj výrazy v zátvorkách sú racionálne a násobením nenúl nedostaneš v reálnych číslach nulu teda je to uzavreté na násobenie
podobne
ak sú c,d racionálne tak aj tie zlomky sú racionálne nulu v menovateli nedostaneš,lebo žiadna mocnina racionálneho čísla nie je dvojnásobok mocniny racionálneho čísla teda je to uzavreté aj na inverziu