Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
nevím si rady s příkladem s následujícím zadáním a tak bych opět rád požádal nějakou dobrou duši o vysvětlení, jak na to jít...
Zobrazení
je určeno pomocí obrazů souřadnic vektoru 
Zjistěte, zda uvedená zobrazení T jsou lineárními zobrezeními; jestliže ano, určete odpovídající matice těchto zobrazení ve stejné bázi, v jaké jsou určeny souřadnice vektorů 

Předem díky za radu
↑ Balcik:
Ahoj. Řekl bych že je dobře že jsi tohle téma oživil, to v příspěvku #2 je něco jiného než se chce v zadání, a divím se že na to nikdo neupozornil.
Jdeme určovat jestli je dané zobrazení lineární - musí být tedy aditivní a homogenní.
homogenita: musí platit, že
- vyzkoušejme to. Vezmeme si nějaký obecný vektor
, vynásobíme ho
, čímž dostaneme vektor
a vypočítáme hodnotu zobrazení T na tomto vektoru:
. Zobrazení tedy je homogenní.
Aditivita se ověří analogicky, vezmou se dva obecné vektory, třeba
a
, a vypočítá se hodnota zobrazení na jejich součtu. Pokud má být zobrazení aditivní, musí platit
.
Matice zobrazení se sestaví z definice - ve sloupcích musí stát obrazy jednotlivých bázových vektorů. V našem případě bude ona matice v příslušných bázich
.
Jestli mám někde chybu, opravte mně prosím. Po dnešní zkoušce z analýzy jsem už dost načatej.
prispevok 2 je necitatelny, cize nikto ho nemohol komentovat.
Poznamka :
V predoslom prispevku metoda na overenie linerity je ok.
Znacenia vseobecne pouzivane sa najdu tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Transformation_matrix
Cize maticovy zapis a funkciovy zapis su podobne
Y= AX, kde A je matica applikacie T podla baz B vo " vychodovom" priestore a B' v priestore obrazu. Matice X, Y su pisane ako stlpcove matice.
Porovnaj to zo zapisom y=T(x).
V danom cviceni, ako je to poznamenane, treba uvazovat stardandne baze.
Co da:
.
Zial niektori autory vsetko pisu v transpozovanej forme, co potom casto desorientuje studentov. Ak sa take znacenie pouziva, tak je dobre na to upozornit.
Rada: najlepsie je vybrat zapis aky ste pouziili v skole.( ale treba vediet, ze oba existuju)
Inac v takychto cviceniach je casto pytane nast jadro a obraz danej aplikacie. Dufam, ze vies ako sa to riesi.
Ahoj,
lámu si hlavu s tím samým příkladem. Zda je zobrazení lineární už chápu, ale pořád se nemohu dopracovat k té matici zobrazení ve stejné bázi, v jaké jsou určeny souřadnice vektorů.
Výsledek by podle skript měl být:
Nevíte, jak se k němu dopracovat?
Předem díky moc.

↑ KellyLund: Zkontroluj si zadání a to vztah pro první složku zoborazení, nemá náhodou být 

?
↑ OndrasV: Přesné zadání je:
Zobrazení
je určeno pomocí obrazů souřadnic vektoru
pro
. Zjistěte, zda uvedená zobrazení
jsou lineárními zobrazeními; jestliže ano, určitě odpovídající matice těchto zobrazení ve stejné bázi, v jaké jsou určeny souřadnice vektorů
a
:
↑ KellyLund:
Matice takového zobrazení se dá snadno sestavit z definice, ve sloupcích stojí obrazy bázových vektorů, tedy vektorů (1,0,0),(0,1,0),(0,0,1). Výsledná matice pak vypadá takhle:
Ta moje matice v příspěvku #4 správně není, tam jsem ty obrazy omylem napsal do řádků (ačkoli předtím píšu že mají být ve sloupcích). Zajímavý opravovat chybu, kterou jsem udělal před čtyřmi lety :-)
Výsledek ze skript se mi nezdá být dobře, to by muselo být
, jestli se nepletu.