Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V obore reálnych čísel riešte sústavu rovníc:
Ja som to riešil Gaussovou eliminačnou metódou, som zvedavý na ďaľšie napády...
↑ hradecek:
Jsem si jistý, že už se tu přesně tahle soustava řešila. Ale vůbec to teď nemůžu najít :-).
Je to spíše téma k diskusi:
↑ check_drummer:
Např.
má i spoustu "nesymetrických řešení".
↑ hradecek:
Je to úloha z letošní MO, A, domácí kolo. Na stránkách mají stejné řešení jako ↑ BakyX: + jedno další -link-
Neříkám že je to nejlepší postup, jen mi to při počítání přišlo jako dobrý nápad. :)
↑ BrozekP:
Aj ja som hľadal či už sa náhodou neriešil, ale nenašiel som...
↑ hradecek:
Jen dodám, že můj příspěvek rozhodně nebyl myšlen jako výtka :-). Jen by v tom tématu mohly být další užitečné postupy a myšlenky.
↑ Marian:
Myslím, že jsi zaměnil nerovnost za obrácenou. a je splněno např. i pro .
↑ BrozekP:
Zpřísněme tedy požadavky: Mějme soustavu:
f(x,y,z)=0
f(z,x,y)=0
f(y,z,x)=0
(u nás )
(Pravda, nepředpokládáme zcela "symetrickou" platnost vztahů - např. f(x,z,y)=0 nepožadujeme - ale nicméně x,y,z jsou cyklicky zaměnitelné (x->y->z).)
Navíc předpokládejme, že f je ostře monotónní v každé z proměnných (tj. mimo jiné prostá), je to reálná funkce reálných proměnných, a že řešení existuje konečně mnoho (tím se vyhneme "identickým" rovnicím jako x+y+z=1,2x+2y+2z=2,3x+3y+3z=3).
Platí pak pro řešení x=y=z?
(A pokud ne, mohli bychom ještě omezit předpoklady na f, že musí obsahovat pouze polynomy, celočíselné odmocniny z polynomů a jejich lineární kombinace. Případně ještě dovolit jejich podíly.)
↑ check_drummer:
Soustava
bude mít řešení x=1, y=-1, z=0. Nejspíš bude mít soustava konečně mnoho řešení, ale neověřoval jsem to podrobněji.