Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám tu zajímavé počítaní:) Prosím o vysvětlení jej....... Je dána kružnice k(O; r) a bod M nerovnájící se středu O. Určete množinu středů
všech tětiv kružnice k, které leží na přímkách procházejících bodem
M. Proveďte diskusi řešení vzhledem ke vzájemné poloze bodu
M a kružnice k.
↑ sincere:Čím je bod M blíže ke středu O , tím tvoří geometrické místo všech středů tětiv , které procházejí tímto bodem M , kružnici s menším poloměrem . Kružnice l tvořená těmito středy prochází bodem O .
Tak zatím to jsou první úvahy a dál nad tím budu ještě přemýšlet.

Pro střed tětivy S musí platit, že úhel MSO je pravý (toto plyne z vlstností osy úsečky), že body S leží na kružnici nad průměrem MS pak plyne z Thaletovy věty. Je ještě potřeba ukázat, že každý bod na této kružnici může být středem nějaké tětivy, ale to je spíš formální problém.
↑ sincere:Posílám obrácenou verzi k příkladu . Spíš pro inspiraci . poznámka : 

omlouvám se za zpožděnou reakci výsledek vypadá takto příklad č.3
nějaksi nechápu v zadání ty přímky prochazející bodem M, na nichž leží středy tětiv kružnice k. přímku si představuji rovnou a zatim středy tětiv tvoří kružnici. doufám, že se společně dopracujem k výsledku a já to poberu
↑ sincere:Pokud bude bod M ležet mimo kružnici k pak vyjde řešení přesně podle obr.1 . Ovšem v zadání tato podmínka nebyla uvedena . Řešení mnou uvedené odpovídá tomu řešení na obr. 1 . Můžeme toho využít k diskusi řešení.
A ted' k obr.1 ... 1. sestrojíme si kružnici k
2. bod M , M leží mimo kružnici k
3. sestrojíme si úsečku OM
4. sestrojíme kružnici l , která má střed v bodě M ; tato kružnice má poloměr velikosti úsečky OM
Jako zkoušku si můžeme dosestrojit všechny tětivy a zjistíme , že jejich středy leží na kružnici l
poznámka : všechna řešení jsou správná , naopak ony nakreslili jen jedno řešení a to s podmínkou pro bod M .Podmínkou je , že bod M neleží uvnitř kružnice. Já osobně bych vypracovala příklad se všemi možnostmi a toto bych použila i do diskuse řešení.
↑ Ivana:Těch tětiv je nekonečně mnoho , takže ne " dosestrojit středy všech tětiv" , ale dosestrojit středy několik zvolených tětiv.( viz příspěvek výše. ). Jinak je to opravdu moc pěkný příklad. Klidně pošli další. :-)
je těmi přímkami myšleno ta část tětiv, která začíná za poloměrem kružnice k a konče bodem M? od tebe to chapu hezky ale,temi primkami si furt nejsem jasny jelikoz v zadani je o nich rec a ve vysledku vubec a je to matouci...takovych příkladů mam hodne,jestli chceš,tak ti můžu poslat sbírku těch úloh...diky za pomoc
↑ sincere:Ta tětiva je ta část přímky , která je ohraničená kružnicí. To znamená , že to není přímka až k bodu M . Je to jasné ?
↑ sincere:Další příklady klidně pošli a můžeme je spolu řešit . :-)
dobře tak teď tápu nad tímhle... Osy vnitřních, resp. vnějších úhlů (vnější úhel je úhel vedlejší
k úhlu vnitřnímu) rovnoběžníku MNPQ se buď protínají v jediném
bodě, nebo určují čtyřúhelník. Jaký musí být rovnoběžník
MNPQ, aby tyto osy určovaly bod, čtverec, obdélník?...............
↑ curtis: Ahoj, tak já na to šel přes podobnost. Je vidět, že úhel gama se rovná úhlu alfa, tedy trojúhelník je rovnoramenný.
Takže jsem si sestrojil základnu, dejme tomu 10 cm dlouhou a z jejích krajů nanesl úhly alfa a gama. Tam, kde se mi úhly protnou je úhel beta, když to přeměříš, zjistíš že je opravdu 105°. No a pak sečteš obvod takto vytvořeného trojúhelníka a vydělíš ho 16 -> Tím získáš jakýsi koeficient. No a pak jím jednoduše vydělíš dělku základny, oněch 10 cm a získáš skutečnou velikost základny. Pak opět naneseš alfa a beta a trojúhelník je na světě. Pro jistotu si obvod nového trojúhelníka přepočítej, mě vyšlo pravdu 16 :-)