Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ ttopi:Zdravím , tak předně jsem si vzala dvě čísla , která když dám do poměru tak mi vyjde poměr 4:3 . Zvolila jsem 8:6 =4:3
Pak jsem postupovala takto : 

Potom jsem si sečetla velikosti :
a
a jejich součet vyšel 12cm :-)
↑ ttopi:Nevím , moc jsem o tom přemýšlela , a hledala jiné řešení , nepřišla jsem však na nic lepšího . Podle mně jde skutečně o ten poměr
a hledat k tomu příslušné délky stran. Ale je to můj názor .
Asi. No a jak pomoct Caillouovi? Dost lehce se to nechá ukázat na rovnostranném trojúhelníku, kde těžnice rozdělí onen trojúhelník na 6 identických částí, z čehož pak plyne ten poměr obsahů 2:12 neboli 1:6. Ale nevím zda je to tak dostačující :-)
↑ ttopi:
A co ještě vzít v úvahu , že těch trojúhelníků je ve velkém trojúhelníku 6 a proto
... vyjde ten samý poměr , přestože každý ten malý trojúhelníček má jiný obsah a jde jen o to najít souvislosti mezi obsahy jednotlivých trojúhelníků navzájem .
↑ Ivana:↑ ttopi: V podstatě jsem se přiblížila ke tvému původnímu řešení , ve kterém bylo hovořeno o rovnostranném trojúhelníku a zdá se , že to platí i pro obecný trojúhelník i když ty obsahy těch menších trojúhelníků jsou různé . Můžeme dále hledat souvislosti
spolu . :-) Až zítra .
Ahoj Ivanko:-)
Tak na to tak koukám a našel jsem jednu nesrovnalost. A sice.
Mě teda vychází
a to bych zrovna nezaokrouhloval na 0,16 a tedy
Je to nějaké divné.
A za další, vezmu-li předpoklad, že těch 6 vzniklých trojúhelníků by mělo mít stejný obsah, potom by se 6krát malý obsah mělo rovnat velkému obsahu, ale
, ale
- to jsi také zmínila.
Pro rovnostranný
to platí zřejmě, ale co s obecným...
↑ jelena:Též zdravím , já předpokládám , že je to středoškolská matematika i když vektory se už na SŠ učí , ale ....?
↑ ttopi: Zdravím , tak s tím zaokrouhlováním , máš pravdu , já ty uvahy posílám spíše na zamyšlení . Ono i to rýsování není přesné , ale co mně fascinuje , jakou tou královnou ta geometrie je . Jak tam všechno pasuje a má určité zákonitosti . Proto si myslím , že je zatím naše řešení nedostatečné , tak budem přemýšlet co s tím dál .
Třeba začneme od souvislostí mezi výškou v malém trojúhelníku KCT a výškou v tom velkém trojúhelníku ABC . Je sice pravda , že jsem uvedla vztah :
, ale to za předpokladu výsledku 2:12 . Což vlastně je tvrzení na základě výsledku , takže to také asi není " to pravé ořechové."
Co ty myslíš ?
↑ Ivana:
a nieje na to aj nejaky vypocet? ty si to spravila tak ze si si zvolila lubovolne dlhe strany aby boli v pomere 4:3? ty si si dala 8:6.....ked som si to skusal narysovat ja tak mi vyslo ze taznica na stranu a (ta) je 7 cm a vyska na stranu b (vb) je 5,5 cm a to je 12,5 cm :(......a nedalo by sa to tak ze by som si narysoval trojuholnik ABC , kde AB=4cm BC=3cm a β je 60º......potom by som si spocital sucet vb a ta mne to vyslo ze ta je 3,5cm a vb je 3 cm....potom dam 3,5+3=6,5 cm......a 12-6,5=5,5 cm a to je vlastne to co vyslo tebe v trojuholniku ako ta a vb ale neviem ako by som sa dopracoval k tym stranam AB a BC .....v skole teraz preberame podobnost trojuholnikov tak mozno nejak tym alebo co....alebo by sa to nedalo nejako cez mnozinu G vypocitat?.....poznam uhol β = 60º tak by som dal 90º-60º=30º a potom nejak mnozinu spravit?.........porad pls
↑ Ivana:
urcite se to uci - dokonce uz do 3. rocniku by to melo byt hotovo.
pres vektorovy soucin 2 vektoru (prakticke pouziti vektoru pro vypocet obsahu kosodelniku a trojuhelniku) - je to docela nudna a kratka standardni cesta - neni to vubec tak zajimave, jako vase napady :-)
A po dokresleni na kosodelnik se to dokonce da vypocitat i pres vzorec:
↑ Ivana:
Dokreslim na kosodelnik ABCD, obsah kosodelniku je:
|AC|*|CD|*sin(phi), polovina obsahu kosodelniku je obsah trojuhelniku ABC.
Obsah maleho trojuhelniku CTK je:
|CK|*|CT|*sin (phi)
------------------------
2
ted uz zbyva vyjadrit strany maleho trojuhelniku pres strany AC (polovina), AD (2/3 z poloviny:-)
a takovy nacrt - za kvalitu se omlouvam (CTK pochopitelne nemusi byt pravouhly, jen se mi tak podaril obrazek:-)
http://matematika.havrlant.net/forum/up … _ivanu.JPG
↑ Ivana:
a nieje na to aj nejaky vypocet? ty si to spravila tak ze si si zvolila lubovolne dlhe strany aby boli v pomere 4:3? ty si si dala 8:6.....ked som si to skusal narysovat ja tak mi vyslo ze taznica na stranu a (ta) je 7 cm a vyska na stranu b (vb) je 5,5 cm a to je 12,5 cm :(......a nedalo by sa to tak ze by som si narysoval trojuholnik ABC , kde AB=4cm BC=3cm a β je 60º......potom by som si spocital sucet vb a ta mne to vyslo ze ta je 3,5cm a vb je 3 cm....potom dam 3,5+3=6,5 cm......a 12-6,5=5,5 cm a to je vlastne to co vyslo tebe v trojuholniku ako ta a vb ale neviem ako by som sa dopracoval k tym stranam AB a BC .....v skole teraz preberame podobnost trojuholnikov tak mozno nejak tym alebo co....alebo by sa to nedalo nejako cez mnozinu G vypocitat?.....poznam uhol β = 60º tak by som dal 90º-60º=30º a potom nejak mnozinu spravit?.........porad pls
↑ curtis:Zatím na tom pořád pracuji , už jsem zkoušela sestrojit trojúhelník pouze kružítkem , bez udání čísel 8 , 6 . Zatím jsem k ničemu nedošla . Možná by to chtělo podívat se do knížky ze které je příklad , nebo byla zadána úloha učitelem přímo v hodině ? Stále více mám pocit , že je úloha předimenzována , to znamená , že nemůžeme splnit všechny podmínky , i když mně to už jednou vyšlo, ale sám píšeš , že ti to nevyšlo jako mně. :-( Tak zatím nevím . Zkus se znova podívat do učebnice nebo sešitu , co jste dělali ve škole předtím a ozvi se . :-)