Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobry den
Shanim nekoho kdo by mi byl ochoten pomoci procvicit reseni prikladu objemu a povrchu jehlanu, hranolu, kuzelu apod
Pres ICQ, pokud tu nekdo takovy je a da si tu praci semnou, budu moc rad, tak at se mi prosim sem ozve...
Plati to pouze dnes, protoze zitra uz bude pozde, musim to procvicit jeste dnes...
Mockrat dekuju a zdar
Moc prosim o pomoc, je mi nejasny par veci se kterema bych potreboval pomoc, nepisu konkretni problemy, protoze to je na dele, tak prosim nekoho at se ozve a proberem to na ICQ...odmena Vas nemine.
Mockrat dekuji...vazne to specha
↑ Smolicek:
Zkus to tady na foru, je nás tu více a rádi pomůžeme. :-)
Ahoj
Dekuju za odpoved
Ja bych to potreboval opravdu postupne a to tady na foru nepujde(nic ve zlem) potrebuji jednu osobu co mi bude delat dozor a spravne me navigovat apod
Mam treba 6boky hranol, jak vypocitam podstavu? Kdyz mam udaj jen ze hrana podstavy je polovina vysky hranolu a vyska je 6cm(takze hrana 3cm) Uz se v tom motam celej den a jsem uz uplne zmatenej...
Ja si vazne nevim rady, potrebuji nekoho s kym se muzu poradit a nebudu muset cekat nekolik minut na odpoved.
Diky za pochopeni a ozvete se prosim na uvedene ICQ 465 138 363
Jeden priklad teda:
Vypocitejte V hranolu s podstavou 6uhelnika kde hrana je 4cm a vyska 2,5m.
Dekuju za rychlou odpoved
↑ Smolicek: Máš dobře rozměr výšky v m ? To by byl takový úzký vysoký hranolek.
Tady je postup : 
Ano v metrech.
Ja proste neumim vypocitat to Sp a ani ted z toho nejsem moudrej. Kde se vzalo 2,6? 16?
- nevim jak vypocitat ten jeden trojuhelnicek, ten kdyz vypocitam, tak ho vynasobim 6, protoze jich tam je 6, ale neznam rozmery na vypocet toho jednoho trojuhelnicka
↑ Smolicek:
Vzorec :
je vzorec uvedený v tabulkách pro ZŠ .
A to
...je poloměr r na druhou a
, protože v šestiúhelníku se 
Nevim jestli je to tim jak jsem zblblej uz z toho, ale nechapu.
Mam tu neco vypocitano od kamarada ze vcera: jsou tu cisla 3,46cm = 6,92cm = 41,52cm Kde ty cisla vzal? Neumim to 2,6 pouzit/respektive umim uz protoze to vidim, ale nevim proc tak je/
To 2,6 plati pokazde na jeden ten trojuhelnicek?
↑ Smolicek: Nebo takto :.jpg)
Vidíš , že je výsledek stejný jako když použiji vzorec
....
Ano, to je ono, takhle mi to uz neco rika, dekuju
Nemas prosim u sebe nejake priklady na procviceni, ktere bych vypocital a mohl si to pak zkontrolovat, chci byt na zitra pripraveny.
Dekuju
Takze vzdycky umocnim hranu na druhou a potom vynasobim 2,6ti...nemusim pouzivat tento zdlouhavy zpusob
- muzes mi prosim poradit kde sezenu priklady na vypocet hranolu, jehlanu, kuzelu (s vysledkama na overeni) nemuzu vubec najit zadne a musim si to vyzkouset a procvicit
↑ Smolicek:Něco je zde : ( i se vzorečky)
http://www.soubce.cz/ucitel/vlachova/dalkari/40.pdf
A tady :
http://www.sps-ko.cz/documents/MAT_posp … %20II..pdf
Smolicek napsal(a):
Takze vzdycky umocnim hranu na druhou a potom vynasobim 2,6ti...nemusim pouzivat tento zdlouhavy zpusob
Tento postup můžeš použít, půjde-li o pravidelný šestiúhelník a pokud můžeš používat tabulky. Těžko si asi budeš pamatovat tento vzorec pořád.
Z údaje rychlosti vody si vypočítej "výšku válce", když je to za sekundu 2,5 m, kolik to bude za hodinu a pak vypočítej objem "válce". Nezapomeň na správné jednotky.
Smolicek napsal(a):
Vypocitejte S a V pravidelneho 4bokeho jehlanu. v=19 a=3,2cm
Pravidelný čtyřboký jehlan má čtvercovou podstavu o hraně a. Obsah čtverce je tedy obsahem podstavy krát výška, z toho jednu třetinu a máš objem, to určitě víš.
Polovinu průřezu jehlanu tvoří pravoúhlý trojúhelník, znáš jeho odvěsny (výška jehlanu a polovina strany podstavy), potřebuješ zjitsit jeho přeponu, která představuje výšku stěny jehlanu, čili jednoho ze 4 trojúhelníků. Na to ti stačí Pythagorova věta. Pak z výšky stěny a strany podstavy vypočítáš obsah trojúhelníku, vynásobíš 4 a máš plášť jehlanu.
Ano, mockrat diky...vypocital jsem to takhle Strojuhelniku=a*Vs/2 to je tez spravne ne?
Jeste bych chtel poprosit vypocet strany pro kuzel
Cely priklad:
Vypocitejte V a S kuzelu jestlize znate polomer podstavy r=7cm v=10cm
Konkretne nevim jen tu stranu...
Smolicek napsal(a):
Ano, mockrat diky...vypocital jsem to takhle Strojuhelniku=a*Vs/2 to je tez spravne ne?
Vypocitejte V a S kuzelu jestlize znate polomer podstavy r=7cm v=10cm
Konkretne nevim jen tu stranu...
Ten samý princip, středový pravoúhlý trojúhelník, odvěsny jsou poloměr podstavy a výška kuželu, ty počítáš přeponu.
↑ Smolicek: Vždytˇ to není tak těžké :
Stránky: 1 2