Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Atlet Roman Šebrle hází koulí o hmotnosti m=7,25 kg, Toto těleso je vrženo z výšky h=1,70 m vzhledem k zemi s rychlosti v0, jejiž vektor svíra s vodorovným směrem úhel alfa=15,Velikost počáteční rychlosti má hodnou v0= 15,18 m/s .Předpokládame ,že pohyb koule není ovlivněn třením se vzduchem.
1.Sestavte časove rovnice pohybu.
2.Určete rovnici trajektorie hmotného středu koule v kartezské soustavě souřadne s vhodně vybranym počátkem
3.Koule dopadne na zem v bodě P .<< Dost5elem >> nazýváme x-ovou souřadnici bodu P. XP=OP.nalezněte řešení této vzdálenosti.Spočítejte její velikost .
Díky moc i pokud to někomu nevýjde tak snahu cením taky ;)
Prosím do podrobna moc tomu totiž nerozumím :(
↑ arcuk:Vzorce a teorie jsou zde :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vrh_%C5%A1ikm%C3%BD
http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek … mp;page=68
↑ arcuk:
1) časové rovnice máš v odkazu od ↑ Ivana:
2) když zvolíme počátek soustavy souřadnic tam, kde má Šebrle nohy, rovnice budou

Z první rovnice vyjádříme
a dosadíme do druhé rovnice
což je rovnice paraboly
(využili jsme vztah
)
3) Když koule dopadne, její y-ová souřadnice je nula. Takže v poslední rovnici máme
to je kvadratická rovnice pro
, a to zvládneš.
↑ arcuk:
Hodnoty asi nebudou moc ze života, protože pokud by Šebrle dokázal vrhnout koulí takovou počáteční rychlostí jakou uvádíš, tak by při trochu lepším tréninku v oblasti elevačního úhlu (ne 15 st, ale asi tak 43 st) byl světovým rekordmanem ve vrhu koulí, nejenom v desetiboji.
Také počáteční výška 1.7 m se mi zdá malá.
Protože jsem se tím kdysi trochu zabýval, tak mám na výpočet a zobrazení vrhů (i s odporem vzduchu) program.
Vztahy, které tady uvádí ostatní jsou samozřejmě pravdivé.