Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, v utorok píšem záverečnú písomku z matiky a takto vyzerala tá minuloročná. Mám problémy s riešením príkladov 5, 8 a s prémiou. Už ste mi raz takto pomohli .-)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
8. Mám vyjadriť
ako
,
ako
, roznásobiť to a porovnať ? Alebo to ide nejako jednoduchšie ?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P. ?
Vďaka vopred.
↑ Vosus:
8. Já bych to udělal takto. Možná to jde lépe.
roznásobím, upravím
vydělím
(to můžu, válec nemá nulovou výšku) a udělám substituci 
teď to rozložím na součin, ale tady to jde celkem dobře

a to platí. První závorka je evidentně vždy kladná (pro naše
), druhá je kvadrát, takže kladná nebo nula.
ROvnost nastává pro 
P:
Teleso 1. (trojboky jehlan AFHE)

Teleso 2.(ctyrboky jehlan BFHDA)

Teleso 3. (nevim, jak se tomu rika, podstavy jsou lichobezniky HFLM a DBKM')

Teleso 4. (trojboky kvadr, jestli neco takoveho jako trojboky kvadr existuje, podstavy MLG a KCM')

celkove tedy
po vydeleni
a vynasobeni 
dostavame
Jesteze nemam co delat :-D sice asi mi to cele trvalo vic nez 90min, ale spis jeste bojuju s Texem
Snad to mam dobre...
↑ zdenek1:
Jednoduchšie to asi nejde.
↑ JamesS:
Teleso 3, kolmý hranol s lichobežníkovou podstavou - jeho objem sa dal vyrátať aj ľahšie, ako rozdiel polovice objemu kocky
a objemu telesa 4
, teda
.
Vďaka obom.