Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Aktivní:
ke šroubům.
Zdravím, kolegové,
mám prosbu - dávala jsem odkaz na toto téma, bohužel TeX se nezobrazuje dobře v celém tématu. Problém se odstraňuje vymazáním \left, \right u závorek, potom je viditelný, ale nejsem si jistá, zda znak & má smysl (to mi víc dává smysl), nebo jen mezeru (nebo něco jiného, co mi smysl nedává).
Děkuji za pokyny, nebo pokud někdo opraví, tak děkuji ještě více :-)
Ahoj,
můžu se zeptat, v jakém programu kreslíte jednoduchá schémata, jako např. různé rovnováhy sil, kladky, nakloněné roviny atd.? Jde mi hlavně o rychlost, třeba v takovém Inkskape to sice jde, ale řekl bych zbytečně složitě, hledám fakt minimalistický editor...A ano, o TikZ vím, ale je to asi tak pravý opak toho, co bych si představoval. :-) Program by měl umět kromě základních tvarů hlavně ty šipky a text a ideálně taky přidávat kóty a šrafování.
Díky za případné tipy a pěkný den!
↑ FliegenderZirkus:
Ahoj, já používám Ipe.
↑ Pavel Brožek:
Není Ipe zlo? :)
↑ byk7:
Jen pro alergiky :)
Nechápu, proč by měl být zlo, jdou v něm velmi jednoduše vytvořit pěkné obrázky a navíc podporuje TeX.
Tady se nad ním rozplývám podrobněji :)
↑ Pavel Brožek:
Ano vzpomínám si.
Dobře, zkusím to z Ipe ještě jednou.
Ale pokud se naštvu, naučím se
;-)
↑ byk7: Zdravím, spíš než METAPOST bych dopručil Asymptote, to je jazyk vycházející z Metapostu s nějakými vylepšeními.
http://asymptote.sourceforge.net/
↑ Pavel Brožek:
Ipe je bezva, přesně něco takového jsem hledal. Pro použití např. na fórech by se možná hodil přímý export do .png, ale to je detail. Díky moc za tip.
↑ byk7:
Já mám Geogebru asi neprávem zaškatulkovanou v trochu jiné kategorii programů, rozhodně by taky stála za zkoušku, ale zkrátka chybí čas. Až budu kreslit něco geometricky složitějšího, určitě ji ještě vyzkouším.
Taky jsem objevil Jpgfdraw, TpX, Cirkuit a KtikZ, ale Ipe je mi nejsympatičtější, navíc v pohodě běhá na Windows...
↑ FliegenderZirkus:
ALe Ipe přece má přímý export do .png (file -> save as bitmap)
↑ zdenek1:
Já tuhle volbu ve svojí verzi 7.1.4. nevidím, můžu se zeptat, kterou verzi používáš ty?
↑ FliegenderZirkus:
6.0
Stahoval jsem to podle odkazu z někajé mafyzácké soutěže (už si bohužel nepamatuju jaké) a tam bylo přímo upozornění, ať si novější verzi nestahujeme.
To je úleva. Stáhla jsem si Ipe. Oproti picture environment v Latexu vypadá příjemněji :D Snad vykoumám, jak s tím pracovat.
Edit: nevím, jakou mám verzi. Formát obrázku .pdf mi stačí.
Ahoj, chtěl bych poprosit o radu. Jedná se o příklad číslo 2 a nejde mi vložít to stejné znaménko tak posílám celý odkaz. Zajímalo by mne co je to za látku. Já měl dojem, že se jedná o výrokovou logiku a nebo dělení, ale nejsem si jistý a nevím jak to počítat. Děkuji
edit: http://fse.ujep.cz/~moc/przk/pdf/przk2012_g.pdf
A pokud by byl někdo tak hodný a věděl i co znamenají ty "čárky" a celkově co je za látku cvičení 11
Děkuji moc
↑ Lukee:
Tvůj problém je v tom, že jsi nenašel nikoho, kdo to za Tebe udělá :-)
A to mi (celkem logicky) připomíná, že jsem chtěla Tobě položit 2 nepodstatné dotazy:
a) ptal jsi se váženého vydavatele Průmyslu, zda by sekci "Pro praxi" využil pro debatu nad jeho projekty?
b) někde jsem psala, že mathjax umožňuje vkládat matematický zápis i do názvu tématu, ale je na to málo místa (v počtu znaků v názvu). Budeš, prosím, v času ušetřeném od LaTeX uvažovat, jak to vyřešit?
A tak je můj problém odteď je Tvůj problém :-)
Vrchní Velitel napsal(a):
No, tenhle problém jsem vyřešil rychleji než ty algoritmy v Latexu :-)
no, uměla jsem problém jasně naformulovat a svěřit ho k řešení do správných rukou. Ale :-) zde matematické zápisy v názvu mají a neměl by se vážený Vydavatel na sekci přece jen zeptat?
[na tomto místě si představ takový pískající smajlík]
--------------------------------
Teď jsem potlačila z pozornosti výzvu, tak odkaz