Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky vsem fyzikum,mam problem s nasledujicim prikladem.Pomozte mi nekdo jak to vypocitat.
Určete maximální rychlost a energii fotoelektronů emitujících z povrchu stříbra ozářeného monochromatickým světlem vlnové délky 1,2•10-7 m. Charakteristická vlnová délka u stříbra má hodnotu 2,6•10-7m.
Díky Dandinka
Když na povrch stříbra narazí foton s charakteristickou vlnovou délkou
předá všechnu svoji energii jednomu elektronu tak akorát, že ho uvolní z povrchu.
Energii tohoto fotonu vypočítáš pomocí vztahu
.
Aby se při dopadu fotonu uvolnil elektron a měl ještě nějakou energii navíc musí mít dopadající foton energii o trochu víc, než E_0.
Rozdíl mezi energií fotonu o vlnové délce lambda
a E0 se pak projeví jako kinetická energie fotoelektronu.
Rychlost fotonu vypočítáš pak pomocí vztahu pro kinetickou energii z klasické fyziky nebo ze vztahu pro relativistickou energii. To se rozhodni sama podle toho, jaká rychlost bude vycházet.
Koukni prosím jestli to mám dobře:
E0 = 6,65.10^-34*3.10^8 / 2,6.10^-7 = 7,6.10^-19
E = 6,65.10^-34*3.10^8 / 1,2.10^-7 = 1,6.10^-18
Ek=E-E0=8,4.10^-18
Rychlost: Ek = [ - (1 - v^2/c^2)^-0,5 ]m0*c^2 - JE TO TEN SPRÁVNÝ VZOREC NA RYCHLOST ?
A jestli jo tak co dosadím za to m0?? Ek sem spočítala a c je rychlost světla,neznám jen v ,které mám spočítat.
kinetická energie elektronu je 8,9.10-19J (t.j. asi 5,5eV). Tomu podle klasické mechaniky, kde kinetická energie je
, odpovídá rychlost
, což je rychlost 200x menší než rychlost šíření světla, takže není třeba používat relativistické vzorce.
Za m dosazuji klidovou hmotnose elektronuz 9,11.10^-31kg, což by se dosazovalo i do relativistických vzorců za m0.
Teď už je mi ten příklad jasný,ale nehla bych s tím,protože ty vzorce a veličiny jako h,m jsem vůbec neznala.Hledala jsem to různě po netu.Ani jeden z těch vzorců nám na přednáškách neřekli (no co bych taky chtěla po 1 přednášce a šmitec že).
Mám jen jednu otázku ještě: ta věta že je rychlost 200x menší než rychlost šíření světla, takže není třeba používat relativistické vzorce. Chápu to tak,že kdyby byla ta rychlost větší tak použiju ten relastivictický vzorec,ale proč?
Relativistické vzorce platí vždycky, a? je rychlost pohybujícího se tělesa jakákoliv. Pro nízké rychlosti je lze nahradit klasickými. Pro rychlosti menší než zhruba 0,1c (t.j. 3.10^-7 ms^-1) dávátotiž klasická mechanika (téměř) stejné výsledky jako relativistická.