Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim
Dneska som mal prvy termin skusky a dostal som take priklady s ktorymi som nevedel poriadne ani pohnut.
V prvom som mal integrovat (8x - (arcsin x)^2) / sqrt[1-x^2]
V druhom urcity integral 25 xe^(-5x) ; y=0; priamka x=1/5
diferencialna rovnica 1. radu xy´ - y = x^3 ln x
Dotykova plocha + normala 10y^2 ln(x^2 -4y -8) + (arccos (y/5)) 10x
Mohli by ste mi, prosim vas, aspon nejake postupy k tomu napisat, ze co a ako, lebo ja som z toho nejak blby.
8x/sqrt[1-x^2] - (arcsin x)^2 / sqrt[1-x^2]
prvni cast: 1-x^2=t^2
druha cast: arcsin(x)=t
DR je linearni a i s postupem ji nejspis vyresi MAW, ale pro derivaci musite pouzit apostrof ' , ne ten znak kteru jste napsal Vy.
Dotykova plocha + normala 10y^2 ln(x^2 -4y -8) + (arccos (y/5)) 10x - tohle nedava smysl, neni to rovnice ani funkcni predpis, neni tam zadne z (chceme plochu tak predpokladam ze jsme v prostoru), neni zadany bod dotyku ani nic ekvivalentniho
V druhom urcity integral 25 xe^(-5x) ; y=0; priamka x=1/5
U urciteho integralu se nezadava primka :) Mozna si dokazeme domyslet, co bylo zadane, ale lepsi by bylo hodit sem zadani poradne, aby nekdo neresil neco jineho. Jo, a an kadou otazku samostatne tema. Jinak v tom bude gulas a nikdo nebude chtit ten gulas cist a odpovidat. Dekuji.
PS: jestli to je
tak per partés. S neurčitým integrálem zase pomůže MAW nebo wolframalpha, potom se jenom dosadí meze
http://user.mendelu.cz/marik/maw/index. … m=integral