Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 06. 2010 10:57 — Editoval ivka_ba (24. 06. 2010 13:41)

ivka_ba
Zelenáč
Reputace:   

operacná analyza

Ahojte velmi by som potrebovala pomoct s riesenim tohto prikladu ..
Ak by sa niekto nasiel bola by som mu moc vdacna

OilCo (USA) buduje rafineriu na vyrobu 4 produktov - nafta, automobilový benzin, olej, letecky benzin. Minimalny denny dopyt po jednotlivych produktoch by mal byt v uvedenom poradi : 14000, 30000, 10000 a 8000 barelob (bbl) - za predpokladu, že sucasne sa bude vyrabat a predavat len jeden z vedenych produktov. To znamena ze v jednom dni sa bude vyrabat len jeden z uvedenych produktov a kapacita rafinerie musi umoznovat vyrobu aspon uvedeneho mnozstva. Firma ma kontrakt na dodavky ropy z Iranu a Dubaja. V sulade s kvotami OPECu musi firma pokryt minimalne 40% potreby ropy dodavkou z Iranu a zvysok moze doviest z Dubaja. Firma predpoklada ze kvoty ani dopyt sa nebudu menit anjblizsich 10 rokov. Kolko barelov vysledneho produkto mozno vyrobit z jedneho barelu ropy je uvedene v tabulke

nafta       autom.benzin.           olej                  letecky benzin
Iranska ropa       0,2       0,25                  0,1                      0,15
Dubajska ropa       0,1       0,6                  0,15                       0,1
Treba urcit minimalnu potrebnu kapacitu rafinerie (v bbl spracovanej ropy/ den).
Zostavte model, vysvetlite vyznam jednotlivych premennych a vlastnych obmedzeni.
Vyriesit graficky

Zápatí