Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,potřeboval bych poradit s přikladem, klidně můžu nahodit postup sem..
f(x,y)=3xy-x^2y-xy^2
Troj:
(0,0)(0,6)(6,0)
udělal jsem první der., vyjádřil x, dosadil a vyšly mi dva body A(2,1), B(0,-3). Béčko můžu rovnou vyškrtnout,že...
Teď, dosazuju x=0 do f(x,y) => (0,0), y=0 => (0,0), y=-x+6 a vyjde mi bod (-1,7)
Tak jak mám potom ty extrémy určit..?
Krakora napsal(a):
Ahoj,potřeboval bych poradit s přikladem, klidně můžu nahodit postup sem..
Teď, dosazuju x=0 do f(x,y) => (0,0), y=0 => (0,0), y=-x+6 a vyjde mi bod (-1,7)
Nechápem celkom toto tvoje dosadzovanie. Súradnice stacionárneho bodu (2,1) by som prehodnotil.
Trojuholník v
je kompaktná množina a zo známej vety z analýzy, máme spojitú funkciu na kompaktnej množine, ktorá teda nadobúda svoje maximum a minimum. Box
je bod globálneho maxima, ak
T je trojuholník (0,0) (0,6) (6,0). Tieto extrémy sa môžu realizovať na hranici
, preto treba vyskúmať body (0,0) (0,6) (6,0).
lukaszh napsal(a):
Tieto extrémy sa môžu realizovať na hranici
, preto treba vyskúmať body (0,0) (0,6) (6,0)…
…a úsečky, které je spojují.
↑ Krakora:
Zdravím,
pokud to je ještě aktuální, tak je třeba opravit nalezení bodů podezřelých z extrému uvnitř oblasti (jak doporučuje ↑ lukaszh:).
Přes parciální derivace funkce
mi vychází body (0,0), (0,3), (3,0) (1,1). Souhlasí?
Je třeba ověřit, zda v některém z bodu nastává lokální extrém uvnitř oblasti.
"Dosazování přímek" - vyšetření hranic oblasti:
x=0, vyšetřujeme f(0, y)=0 (po dosazení 0 za x hodnota funkce je 0), stejně tak při vyšetření pro přímku y=0.
pro přímku
vyšetřujeme funkci jedné promenné
, po úpravě tuto funkci zderivujeme a nalezneme bod podezřelý z extrému, pokud bude, na této přímce).
Na závěr porovnat hodnoty funkcí pro bod uvnitř oblasti, pro bod na přímce y=6-x a v bodech (0,0), (0,6), (6,0).
Případně materiál.